Šta boja ljuske, veličina i klasa govore o jajetu?

Copyright
Copyright: letsblogaboutfood.com
Pročitano: 3420 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Jaje od kada se snese dok ne stigne do police u supermarketu prolazi rigoroznu kontrolu - ocenjivanje, klasifikacija, merenje, a sve kako bi potrošači znali šta su kupili, što retko ko zna.

Da počnemo sa bojom - u osnovi, boja ljuske jajeta zavisi od vrste kokoške. Boja ljuske nema nikakve veze sa kvalitetom, ukusom ili nutritivnom vrednošću, ima veze samo sa vrstom pileta. Generalno, kokoške sa belom ušnom resicom nose bela jaja, a one sa crvenom nose tamnija jaja, ali to nije uvek pravilo. Ipak, jeste li se ikad pitali zašto su tamnija jaja češće skuplja? To je najviše zbog toga što je mnogo ljudi pod utiskom da tamnija jaja imaju veću nutritivnu vrednost i izgledaju "prirodnije", te su u skladu sa tim spremni da plate više za njih. Osim toga, kokoške sa belom resicom su manje, time i jeftinije za održavanje, pa su im i jaja u skladu sa time nešto jeftinija.

Što se veličine tiče, ona sama nije direktni indikator kvaliteta. Prema američkom sistemu, postoji 6 veličina (međutim, veličine se mere po tucetu, a ne po pojedinačnom jajetu, tako da su moguće neke varijacije). Džambo, XL, L, M, S i Pivi (peewee). Džambo je duplo veće od pivija. Veličina jajeta u osnovi nije bitna, ukoliko se ne radi o poslastičarstvu. U toj grani kuvanja veličina jajeta je od izuzetnog značaja. Poslastičari obično koriste jaja veličine L, koje je teško oko 55 grama. Osim toga, treba imati na umu da manja jaja obično dolaze od mlađe kokoške, veća od starije, a kvalitet može opadati sa vremenom (iako to nije uvek slučaj). Manja jaja takođe imaju deblju ljusku, tako da su veća jaja možda malo bolja investicija.

Kada govorimo o klasifikaciji, ako jaja kupujete na pijaci, ona i nisu klasifikovana, što nije problem ako poznajete prodavca i verujete da odgaja svoje kokoške u odgovarajućem uslovima. Ukoliko, ipak, svoja jaja kupujete u marketu, jaja će biti klasifikovana. Najbolja kategorija je AA, pa A, pa B (mada ćete manje od A teško naći). Jaja se klasifikuju na osnovu ljuske, teksture belanca, kvaliteta žumanaca i postojanja krvavih tačkica. 

Pošto jaja prolaze tako rigoroznu kontrolu, ne treba da brinete, sasvim je u redu kupovati jaja bilo koje boje, veličine ili klase, jer velike razlike baš i nema.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava