Znaci da ne unosite dovoljno cinka

Copyright
Copyright: thehealthgladiator.com
Pročitano: 1485 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Zink je jedan od veoma bitnih minerala, ali o njemu se ne razmišlja mnogo. Telu je potrebno svega 8 mg dnevno, ali on utiče na toliko mnogo funkcija u organizmu da ga je nemoguće prevideti. Ljudi ga obično ne konzumiraju dovoljno, a u tekstu koji sledi otkrićete koji su simptomi manjka cinka, i još važnije, kako da počnete da unosite dovoljno ovog minerala.

Stomak vam je konstantno osetljiv - cink potpomaže procese gotovo 100 različitih enzima, a organizam ne može da vari hranu, niti da apsorbuje nutrijente bez njega. Povraćanje, dijareja, ili mučnina mogu biti pokazatelji da vam fali cink.

Bole vas mišići bez razloga - ako vas mišići muče danima, ili imate modrice duže nego inače, obratite pažnju, jer nedostatak cinka usporava zaceljivanje.

Oslabljen imunitet - ako ste stalno roviti, to takođe može biti dokaz da vam fali cink, jer on omogućava svim sistemima organa da rade kako treba, a dugačke prehlade mogu signal da u organizmu ne funkcioniše sve kako treba.

Oči vam se teško navikavaju na mrak - ako ovaj proces traje dugo, krivac može biti nedostatak cinka, jer utiče na proizvodnju vitamina A.

Odeća vam ne pasuje - zbog toga što je toliko važan svim sistemima organa, nedostatak cinka može uzrokovati nepravilan metabolizam proteina, masti i ugljenih hidrata. To kao posledicu može imati otežan gubitak kilograma i zamor.

Ipak, nemojte olako posezati za suplementima, jer se veoma lako možete premašiti dnevno potrebna doza. Kao izvor cinka koristite mahunarke i orašasto voće.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava