Kako odabrati posuđe

Copyright
Copyright: airlase.com
Pročitano: 17712 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(9 glasova)

Odabir pravog posuđa za kuvanje može biti prava muka, pogotovo danas kada je ponuda ogromna. Sa svih strana su reklame kako je baš to posuđe baš ono što vam je zaista potrebno! Ali da li je to baš tako? Mi ćemo pokušati da vam pomognemo da odaberete posuđe koje odgovara vašim potrebama, jer pored fizičkog izgleda tu su, druge bitnije stavke kao materijal izrade njegove prednosti i mane. Prvi i najbitniji korak je odabrati materijal od kog je izrađeno posuđe. Kako bi znali šta vam odgovara pokušaćemo da vam predočimo karakteristike određenih materijala od kojih se najčešće izrađuje posuđe.

 

Nerđajući čelik-stainless steel

Nerđajući čelik je jedan od najpopularnijih materijala za kuvanje i za to postoji dobar razlog. Čvrst je i izdržljiv, otporan na rđanje, relativno lako se čisti, cena je razumna za kvalitet, u većini slučajeva pere se u mašini za sudove i može trajati zauvek. Njegovi najveći nedostaci su težina, nije dobar provodnik toplote i lepi se.

stainlesssteel

Ovo posuđe je odličan izbor ali zbog svoje nemogućnosti da dobro sprovodi toplotu gledajte da ima aluminijumsko ili bakarno jezgro jer uprotivnom može da vam se dogodi da se hrana ne skuva sa svih strana jednako.

Osigurajte se da stoji oznaka 18/10-to znači da je čelik jak i izdržljiv i da ne se ne grebe i rđa tako lako.

Proverite da li su ručke zakovane, jer ako nisu onda mogu lako da otpadnu. U ovom slučaju nedostatak je što se prljavština lako skuplja oko njih.

 

Liveno gvožđe/liveno gvožđe preliveno emajlom

Ljudi koji koriste ovu vrstu posuđa su prezadovoljni. Ali liveno gvožđe nije proizvod koji se lako održava. Ne zagreva se tako brzo, dobro zadržava toplotu. Dobro je za “holandske peći” (kotliće) gde se zahteva sporo kuvanje.

Cena mu je dosta razumna, solidno traju ukoliko se dobro održavaju, pogotovo ukoliko su obloženi emajlom. Ako se priprema hrana koja sadrži kiseline može dobiti “metalni” ukus. Obzirom da su izuzetno teške posude, uvek kupujte one koje imaju drške sa obe strane.

livenoposudje

 

Posuđe za koje se ne lepi hrana

Nelepljivo posuđe nam je svima veoma olakšalo kuvanje. Hrana se ne lepi prilikom pripreme, a i čišćenje je dosta lako. Tehnički nemate potrebe da vam svo posuđe u kuhinji bude nelepljivo. Preporučljivo je za tiganje, posuđe za prženje… znači svo posuđe gde se priprema hrana koja ima tendenciju da se lepi. Na primer šerpa za supu nema potrebe da bude od nelepljivog materijala. Lako se čisti, može da se priprema hrana bez masnoća jer se ne lepi. Nedostatak je to što većina ovih posuda ne može da se prere u mašini za sudove i ne traju dugo.

NONSTICKCOOKWARE

 

Bakarno posuđe

Ovu vrstu posuđa koriste kuvari i to sa dobrim razlogom. Ekstremno dobro sprovodi toplotu, tako da brzo se zagreva ali i brzo prilagođava potrebnu temperaturu. Ova osobina omogućava veću kontrolu prilikom pripreme hrane.
Nedostatak je to što brzo gubi boju i oblik jer je veoma meko. Bakar može reagovati sa hranom tako da može doći do promene boje ili ukusa. Ne može da se pere u mašini za sudove i skuplje je.

copercookware

 

Titanijumsko posuđe

Ova vrsta posuđa nije napravljena od titana već od aluminijuma koji je obložen sa titanijumsko-keramičkim nelepljivim slojem.

Ovaj način omogućava da aluminijum ojača tako da postaje jači i duže traje. Posuđe dobro sprovodi toplotu, čvrsto je i trajno, ima razumnu cenu, nelepljivu površinu. Nedostatak je to što ne može uvek da se pere u mašini za sudove.

titaniumcookware

 

Emajlirano  posuđe

Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom „prilijepljeno“ uz metal. Obično se emajlom oblaže posuđe od livenog gvožđa. Emajlirano posuđe ako je kvalitetno može biti i dosta skupo, ali na taj način ćete se osigurati da emajl neće tako lako popucati i dospeti u vašu hranu.

enamel-cookware

 

Silikonsko posuđe

Silikonsko posuđe može se koristiti do temperature od 220 C. Ako prekoračite temeperaturu silikon će početi da se topi ali neće ispuštati otrove. Lako je za održavanje, može da se stavlja u frižider. Najčešće od silkona se proizvode modle za torte i kolače u raznim oblicma i veličinama.

silicon-cookware


Priredio: 
Tagovi:
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava