Ribice od testa

Posno pecivo punjeno tunjevinom, odlično za vreme posta, može da se posluži i kao predjelo.

Pročitano: 216 puta
Kategorija: Hleb, Peciva, Pite...
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

Za testo:

2 dl vode

300 g brašna

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

10 g suvog ili 25 g svežeg kvasca

2 kašike ulja

Nadev:

1 konzerva tunjevine

1 praziluk (može i crni luk)

malo ulja

soli

bibera

sitno seckan peršunov list

Dekoracija:

1 kesica bibera u zrnu 

Premaz:

2 kašike ulja

1 kašike vode

Priprema

Razmutite kvasac sa šećerom u 2 dl mlake vode i ostavite da nadođe. Brašno prosejte, dodajte so pa zamesite pripremljenim kvascem. Dodajte 2 kašike ulja i zamesite meko testo (koliko da se ne lepi za ruke, možete dodavati po vrlo malo brašna jer testo treba da ostane meko).

Prekrijte krpom i ostavite da naraste – oko sat vremena.

Pripremite nadev dok testo odmara: Tunjevinu ocedite od ulja i usitnite. Praziluk (ili crni luk) sitno naseckajte i prodinstajte na malo ulja. Dodajte usitnjenu tunjevinu i još kratko dinstajte, posolite i pobiberite po ukusu i na kraju dodajte 1 kašiku sitno seckanog peršunovog lista, svežeg ili suvog.

Testo razvijte u tanku pravougaonu koru i secite kvadrate otprilike 7x7 cm (meni je izašlo 20 komada). Na svaki kvadrat testa stavite po kašičicu fila. Ivice kvadrata premažite vodom pa preklopita u trougao i dobro ispritiskajte ivice da se slepe pa krajeve po široj strani ili spojite ili uvrnite tako da dobijeni oblik testa liči na ribicu. Na mesto oka stavite zrno bibera.

Pripremljene ribice poređajte u pleh (podmazan ili obložen pek paiprom). Pre pečenja ribice premažite mešavinom ulja i vode. Pecite u zagrejanoj rerni na 220-225 stepeni C oko 15 do 20 minuta.

Prethodni recept
Listići sa sirom
Sledeći recept
Štapići sa sirom
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava