"Housewife" Cake

Sretnu, još uspješniju i slađu Novu godinu ekipi "Oklagija.rs", svim marljivim kuharicama i kuharima, kao i svima onima, koji svakodnevno uživaju u delicijama, objavljenim na stranici Oklagije, uz parče ove ukusne torte, od srca želim!

Pročitano: 3384 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Sastojci

Za biskvit:

4 bjelanca

8 kašika šećera

5 kašika mljevenih oraha

2 kašike brašna

1/2 praška za pecivo

Za fil 1:

4 žumanca

100 g šećera

200 g margarina

40 g čokolade za kuhanje

250 g mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)

150 ml soka od naranče

Za fil 2:

350 ml vrhnja za šlag

200 g sitno sjeckanog keksa "Domaćica"

5 g instant želatine fix

Za krem:

200 ml mlijeka

60 g čokolade za kuhanje

125 g šlag pjene/ prah

Za dekoraciju:

vrhnje za šlag, šlag pjena ili krema

Priprema

Biskvit: Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg. Dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo, pa sipati u kalup (obložen papirom za pečenje). Peći na 180 stepeni. Pečen biskvit ostaviti da se ohladi, pa odstraniti papir za pečenje.

Fil 1: Na pari umutiti žumanca i šećer, pa dodati čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti i dodati margarin. Dobro izmiksati, pa ostaviti da se prohladi. Sjediniti mljeveni keks i sok od naranče, pa dodati u fil sa žumancima. Sve dobro sjediniti. Sipati preko hladnog biskvita.

Fil 2: Vrhnje umutiti u čvrst šlag, pa dodati želatinu fix. Izmiksati. Dodati sitno sjeckan keks "Domaćica", pa promiješati. Sipati preko fila 1, pa ostaviti u frižider, da se stegne (dva- tri sata). Zatim maknuti ivicu kalupa!

Kuhati mlijeko i čokoladu 3-4 minute. Ohladiti, pa dodati prah šlag pjene. Dobro izmiksati, pa cijelu tortu premazati kremom. Umutiti i vrhnje za šlag ili šlag pjenu / kremu, pa cijelu tortu dekorisati. Kad se krema ohladi i stegne, rezati tortu na parčad!

Napisao: 
Prethodni recept
Medena rozen pita
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava