Salčići

Sjajni kolači sa domaćim lisnatim testom! :)

Pročitano: 1050 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Sastojci

1 kg brašna

20 g svežeg kvasca

500 g sala

4dl mleka

3 žumanca

2 kašike šećera

1 kašičica soli

1 kašika sirćeta

300 g pekmeza po želji i

200 g šećera u prahu

Priprema

Salo samleti na mašini za mlevenje. Potom ga posuti sa malo brašna da bi se lakše oblikovalo u tri manje kugle. Sjediniti mlako mleko, izdrobljeni kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna. Dobro izmešati, ostaviti da nadođe.

U vanglicu sipati polovinu brašna pa dodajte so preostali šećer i sve dobro sjedinite. Sipajte nadošli kvasac, sirće, žumanca,  kašiku šećera pa sve dobro sjedinite. Postepeno dodavajte preostalo brašno uz neprestano mešenje dok se ne dobije čvršće, glatko testo.Ako je potrebno dodajte još malo mleka. Testo prekriti , pa ga ostaviti na toplom da raste.

Nadošlo testo rastanjiti pomoću oklagije na debljinu od 1 cm a zatim po njemu razmazati jednu kuglu sala. Bočne stranice preklopiti prema sredini a potom gornji i donji deo testa takođe preklopiti prema centru. Ostaviti tridesetak minuta da nadođe. Isti postupak premazivanja salom i preklapanja ponoviti još dva puta pa svaki put testo ostaviti da odmara tridesetak minuta. Nakon toga nadošlo testo razviti pomoću oklagije na debljinu od 1 cm i iseći na kvadrate željene veličine.

Na svaki kvadrat staviti kašičicu pekmeza ja sam stavljala pekmez od šljiva. Potom kvadrat preklopiti po dijagonali pa završetke dobijenog trougla spojiti i uvrnuti. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati salčiće, ostaviti ih kratko da nadođu. Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni C oko dvadeset minuta, sve zavisi od rerne.

Pečene salčiće dok su još topli uvaljati u šećer u prahu.

Napisao: 
Prethodni recept
Pečene tulumbe i tulumbice
Sledeći recept
Brza poslastica
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava