• Cimet

    Cimet

    Gotovo da ne postoji domaćica koja nije makar jednom svoje domaće kolače, kekse i slatka peciva začinila popularnim i široko rasprostranjenim cimetom. Iako postoji preko sto vrsta ovog začina, najčešće se koriste cejlonski cimet koji ima nežniju, blagu aromu i prodaje se u obliku štapića, i mleveni kasija cimet koji je nešto jačeg ukusa. Savršeno ide uz pečene jabuke, kompot, pilav, kuvano vino, a i nezaobilazan je deo raznih pikantnih azijskih i arapskih jela. Izuzetno je bogat vitaminima, snižava nivo masti i lošeg holesterola, uništava gljivice, a posebnu blagodet po zdravlje čini u kombinaciji sa medom.

     5864
  • Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Istraživači na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrili su da jedna hemikalija u maslinovom ulju inhibira inflamatorne enzime na isti način kao ibuprofen. Koristite maslinovo ulje kao dodatak salatama, kao i u pripremi glavnih jela, čorbi...

    Bromelin, enzim za apsorbovanje proteina smanjuje zapaljenje. Studije pokazuju da konzumiranje ananasa može smanjiti bol kod pacijenata koji pate od osteoartitisa.

    Hrana bogata aminokiselinom triptofan može smanjiti osetljivost na bol samo jedan sat nakon konzumiranja hrane. Jedite više lešnike, seme suncokreta, ćuretinu, mlečne proizvode, soju, pirinač, pasulj, sočivo...

    Zeleno, lisnato povrće uključujući kale, zelenu salatu, spanać, puni su antiinflamatornim flavonoidima i karotenoidima.

    Crna čokolada sadrži hranljive materije koje pomažu u borbi protiv upala.

    Grožđe jednako koliko i vino na upale deluje poput aspirina, ali bez iritacije stomaka.

    Čaj je bogat antioksidansima koji se zovu flavonoidi i koji štite ćelije od oštećenja. Takođe, sadrži i brojne hranljive materije čije delovanje može ublažiti zapaljenja.

    Brokoli sadrži glutation – moćan antioksidant koji može štititi od artritisa. U manjoj meri glutation sadrže i kupus, karfiol, krompir, paradajz, avokado, grejpfrut, breskve, narandže...

     1294
  • Prednosti ulja perile

    Prednosti ulja perile

    Ulje perile potiče od biljke koja raste u delovima Azije i Severne Amerike gde je poznata po mnogim drugim nazivima uključujući- ljubičasta menta, kineski bosiljak... Ulje perile se najčešće koristi u korejskoj kuhinji. Ukus podseća na orah, a ima visok sadržaj omega-3 masnih kiselina u poređenju sa drugim biljnim uljima. Sadrži i vitalne omega-6 i omega-9 masne kiseline. Nedavna istraživanja potvrdila su da ulje perile pomaže u zasustavljanju hemikalija koje dovode do alergijskih reakcija ali i utiiče na poboljšanu funkciju pluća. Bitno je napomenuti da je njegov rok trajanja mnogo kraći u odnosu na druga biljna ulja. Njegova upotreba bila bi pozitivan dodatak vašem svakodnevnom režimu ishrane.

     927
  • Kim

    Kim

    Za kim (Carum carvi) se smatra da je verovatno najstariji od svih začina, njegove semenke su pronađene u neolitskim iskopinama u Srednjoj Evropi. Danas se najviše koristi kao klasičan začin za raznorazna peciva od raži, domaće kiflice, pogače (pogotovo sa čvarcima), hleb, u kombinaciji sa mahunastim povrćem, krompirom, kupusom a odličan je i za jela od sira. Listovi kima se takođe mogu koristiti i u raznim čorbama, a neki narodi mu kuvaju i koren. Kim sadrži eterična ulja (glavni je karvon) pa se ulje od kima koristi u borbi protiv nadutosti, loše probave i mučnine. Zanimljivo je da se od kima prave i razna alkoholna pića, poput likera, rakije. Ipak, ne treba preterivati sa ovim začinom jer u prevelikim količinama može izazvati probleme sa bubrezima i jetrom.

     1908
  • Divizma - lekovita svojstva zapostavljene biljke

    Divizma - lekovita svojstva zapostavljene biljke

    Divizma je jednogodišnja biljka koja može da izraste i do dva metra u visinu. Na dnu stabljike listovi su krupni sa debelim drškama, a idući u visinu sve su tanji i bez drške. Listovi su gusto zbijeni, vunasti i na vrhu šiljati. Gornja polovina stabljike prekrivena je krupnim, žutim cvetovima koji su prisutni tokom celog leta. Raste na suvom i sunčanom mestu, na plitkom i neplodnom tlu. Vrlo je otporna i lako prilagodljiva biljka.

    Listovi divizme koriste se kao obloge za saniranje otoka, protiv hemoroida i lišajeva.

    Drevni narodi koristili su je vekovima lečeći astmu, tuberkolozu, prehlade, kašalj, bolno grlo i druge slične bolesti. Čaj napravljen od listova divizme je vrlo popularan kada su u pitanju ove bolesti. On ima snažna antivirusna dejstva.

    Rimljanke su nekada trljale listove divizme na lice da bi dobile prirodno rumenilo, a biljka je korišćena i kao prirodna boja za kosu i za odeću.

    Odličan je lek za plućne bolesti, posebno suvog kašlja, pa čak i za bolove u grudima.

    Ukoliko je koristite u vidu čaja ili ulja, obavezno je pre upotrebe iscediti - zbog dlačica koje mogu da nadraže grlo.

     1257
Piletina i pečurke - sjajna kombinacija. Evo još jednog recepta na tu temu. Isprobano i garantovano odlično!
17366
Za slatke rafaelo kuglice ste sigurno čuli veoma su poznate. A da li ste čuli da postoji i slana verzija?! Ako niste evo recepta pa se sami uverite.
5674
Domaće testo je domaće testo. Još ako ga napunite raznim nadevima onda se pretvara u pravu umetnost. Evo recepta za pletenicu sa mesom u kojoj ćete sigurno uživati.
4406
Dobroje uvek imati neki namaz pri ruci. Još ako je prirodan i lako se sprema onda je to pravi pogodak.
5379
Odličan način za posluženje kada Vam se najave prijatelji. Brzo se i lako sprema kako u malim tako i u većim količinama. Odlično ide uz belo vino.
20784
Obožavam šampinjone. Još kada se dobro ukombinuju sa kačkavaljem i šunkom onda budu prava osnova za puno recepata. Evko kako idu uz rezence.
5110