Kikiriki potiče iz Južne Amerike stigao u Indiju i Kinu, pa čak i na Mesec! Naime, astronaut Alan B. Šepard poneo sa sobom zrno kikirikija na daleki put. Ekonomiji Amerike danas doprinosi i kikiriki sa 4 milijarde dolara svake godine.Kikiriki pripada porodici graška. Smanjuje rizik od kamena u žuči, održava nivo šećera u krvi, podstiče pamćenje, a pomaže i kod bolesti želuca. Sadrži nezasićene masne kiseline i dobar je antioksidant.
Ne može se sa tačnošću tvrditi odakle potiču maline, danas su rasprostranjene po celom svetu i broje 195 vrsta. U Evropi se gaji od početka 17. veka. Navodno, prvi pisani tragovi koji ukazuju na maline nalaze se u knjizi engleskog autora o herbalnoj medicini iz 1548. godine. Bogate su folnom kiselinom koja može da spreči oštećenja nervnih vlakana kod novorođenčadi. Kod upala, maline slično deluju kao i aspirin. Ubrzavaju sagorevanje masti i imaju snažno antioksidativno dejstvo.
Izgleda da je ono što smo celoga života radili, sečenje torte na kriške, pogrešno. Naučnici smatraju da grešimo sve vreme kada rasparčavamo tortu na klasičan način.
Britanac Aleks Belos kaže da se tako ne iskorišćava do maksimuma gastronomski užitak koji bismo mogli izvući iz ove torte. U svom youtube videu nam je pokazao po njegovom mišljenju pravilan način za podelu ove vrste slatkiša.
Kako on kaže, ova tehnika je stara oko 100 godina, i bila je objavljena u časopisu Priroda još 1906. Šta je u stvari problematično u tradicionalnom načinu sečenja torte? Belos smatra da se ivice parčadi sasuše i gube na svom kvalitetu, dok bi se sečenjem na drugačiji način ovaj problem eliminisao.
Istina, ova tehnika bi se teško primenjivala na tortama sa šlagom, fondan je mnogo praktičniji, ali je sama ideja i dalje zanimljiva.
Pogledajte i sami, pa procenite da li je ovo zaista savršen način sečenja torte.
"Kada kažeš ljuto, misliš na čili?" Ovaj izuzeto pikantan začin, poreklom iz Srednje Amerike, vremenom je postao simbol gurmanskih specijaliteta Meksika, ali se podjednako često koristi i u tajlandskoj, španskoj i afričkoj kuhinji, sastavni je deo indijskog karija, a omiljen je i u Teksasu. Ni mađarski gulaš ne može da prođe bez njega. Ovaj začin se dobija mlevenjem ili drobljenjem čili paprike, kod nas poznatije kao feferone, a stepen ljutine čini sastojak kapsaicin koje se nalazi u semenkama. Na osnovu toga postoje blaže vrste kao što su pepperoncini i pasilla, srednje ljute jalapeno, kajenska paprika i tabasco (najpopularnije) te izuzetno ljute naga viper i infinity chili. Pored ljutine, kapsaicin daje čiliju i mnoga lekovita svojstva - odlična je prevencija artritisa, smanjuje nivo holesterola, po nekim istraživanjima umanjuje stanice raka, poboljšava probavu i ubrzava metabolzam te je dobar i u borbi protiv kilograma. Može se koristiti i u jelima sa povrćem, kao dodatak ribi i jajima, čorbama, a najviše u raznim umacima i marinadama. Naravno, nikada nećete pogrešiti ako svoj gulaš začinite ovim popularnim začinom.
Teta Ankina čarolija nije se završila sjajnim galetama. Uveče nas je oduševila fantastičnom picom koju spremi svaki put kada odemo u Zaječar. Ali ovaj put je bila posebna. Testo je…
Danas sam imao prilike da probam fantastične "bakine kolače" odnosno galete, a u mom slučaju "teta Ankine" kolače. Bili su tako ukusni da sam odmah izvadio telefon, uslikao a kasnije…