• Karfiol kao lek

    Karfiol kao lek

    Karfiol je povrće koje pripada porodici kupusa.

    Karfiol sadrži sumporna jednjenja koja su glavni uzročnik njegovog oštrog mirisa i ukusa.

    Sadrži velike količine kalijuma koji reguliše otkucaje srca i održava telo hidriranim.

    Jedna šolja seckanog karfiola sadrži samo 27 kalorija, u poređenju sa jednom bananom koja sadrži 105 kalorija.

    Karfiol ima iznenađujuću količinu vitamina C koji je važan za zdravlje kože i mozga.

    Kuvanjem karfiol gubi na oštrini ukusa, ali gubi veliki broj hranljivih materija. Da bi sačuvao svoju prirodnu boju dodajte jednu kašiku mleka ili limunovog soka u ključalu vodu.

    Ne preporučuje se osobama koje imaju poremećaja u varenju, bolesti želuca i creva zbog velikog sadržaja celuloze.

    Istraživanje sprovedeno na Onkološkom institutu univerziteta u Pitsburgu, pokazalo je da fenetil, koji se oslobađa sečenjem ili žvakanjem karfiola, usporava formiranje krvnih sudova koji hrane određene vrste raka i tako sprečava širenje tumora.

    Sadrži i nešto karotina i hlorofila, ima izvesno dejstvo i na sprečavanje pojave raka pluća, kojem su naročito izloženi pušači.

     1929
  • Alex Chang

    Alex Chang

    Rođen je u Hong Kongu, a odrastao je u Kaliforniji. U periodu studija, pažnju je privukao mnogima kada je radio u kuhinji ilegalnog noćnog kluba. Ovim povodom, našao se i u jednom dokumentarnom filmu zajedno sa svojim cimerom sa kojim je tada sarađivao. Čim je diplomirao, pred njim se našla velika prilika. Investitori jednog lokalnog hotela u Majamiju želeli su da iskoriste njegov senzibilitet i da ga zaposle. Nikada nije verovao da će stići do Majamija koji mu se, spram Los Anđelesa, činio kao grad u povoju. "Majami je neka vrsta teškog izazova ukoliko se odlučite da vodite restoran. Troškovi su veliki, zbog čega ste unapred ugroženi. Sećam se samog početka, kada smo otvorili restoran, meni je bio progresivniji i egzotičniji, pa smo vremenom morali da ga prilagođavamo kako bi privukli što veći broj ljudi."

    Čang izdvaja kuhinju Izraela kao omiljenu. "Slično kao i L.A, Izrael je mesto gde mnoge kulture i ukusi koegzistiraju. Uporediću to sa zgradom u koju sam se doselio kada sam prvi put stigao u Majami - moj prvi komšija bio je Turčin, pa su sa zajedničkog sprata uvek mirisali ćevapi, poljska kuhinja mirisala je sa drugog sprata, a sa trećeg se penjao miris marokanske riblje čorbe. Ima li šta lepše?"

     1796
  • Đumbir kao saveznik u borbi protiv astme

    Đumbir kao saveznik u borbi protiv astme

    Astma je hronično oboljenje respiratornog sistema koje uzrokuje otežano disanje i kašalj. Javlja se usled upale pluća i disajnih puteva. Astmatični napad može biti izazvan brojnim faktorima, uključujući i brojne zagađivače životne sredine i stres. Ukoliko patite od astme verovatno koristite anti-inflamatorne lekove koji se obično konzumiraju svaki dan i pumpice koje "opuštaju" vaše disajne puteve.

    Đumbir može imati anti-inflamatorna svojstva i može ublažiti simptome astme ali ga ne bi trebalo koristiti kao zamenu za lekove. Može se jesti sirov ili u vidu čaja, kapsula ili tableta. Smanjuje upalu disajnih puteva i može imati terapeutsku primenu u lečenju alergijske astme.

    Đumbir može izazvati neželjena dejstva poput gorušice, mučnine i nadutosti, takođe može izmeniti i nivo šećera u krvi zbog čega ga treba konzumirati u skladu sa savetima lekara.

     2436
  • Kako savršeno ispeći povrće u rerni?

    Kako savršeno ispeći povrće u rerni?

    Odgovor leži u četiri jednostavna koraka:

    1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

    2. Obložite posudu folijom ili papirom za pečenje.

    3. Obložite povrće maslinovim uljem ali tako da ne koristite više od jedne kašičice ulja za svaku šoljicu povrća. Koristite i začine: ruzmarin ili bosiljak, peršun, so, biber.

    4. Pecite sve dok povrće blago porumeni. Ukoliko tokom pečenja povrće počinje da se suši, prelijte ga sokom od jabuke ili omiljenim dresingom.

     1682
  • Radič

    Radič

    Radič (lat. Cichorium intybus), poznat i kao crvena cikorija, je neobično povrće iz porodice Aseraceae i krase ga listovi lepe crveno-ljubičaste nijanse. Koristili su ga još Stari Egipćani i Rimljani, a kultivisani radič kakav danas poznajemo prvi put je proizveo belgijanac Francesco Van Den Borre.

    Ovo povrće možda i nije najpopularnije u našim krajevima, ali se širom sveta itekako koristi u raznim salatama i njegova aroma posebno dolazi do izražaja ako ga kombinujete sa prelivima od jogurta, kozjim ili feta sirom, a gorkast ukus ćete ublažiti dodavanjem jabukovog sirćeta ili bilo kojeg drugog sa začinskim biljem. Radič se takođe može uz meso peći na grilu, a ispečen u rerni sa dodatkom kačkavalja pred kraj pečenja, nikog ne ostavlja ravnodušnim.

    Osim što je ukusan, radič je izuzetno blagotvoran i za zdravlje celog organizma. Naime, bogat je antioksidansima pa štiti organizam od mnogih vrsta raka, ali i od kardiovaskularnih bolesti. Zbog prisustva hlorofila, čisti krv, dobar je i diuretik, potpomaže pri lečenju gorušice i razgrađuje masne naslage u organizmu. Pored svega toga, neka istraživanja pokazuju da trudnice koje redovno konzumiraju radič imaju manje problema sa oticanjem.

     1625
Vanilin biskviti se veoma lako spremaju a imaju specifičnu aromu i ukus. Možete ih služiti uz kafu, kakao, mleko, čaj...
9267
Musaku obično pripremam po maminom klasičnom receptu, ali sam kod prijateljice probala ovu varijantu sa kačkavaljem i bešamel sosom i oduševila se. Probajte nećete se pokajati!
27408
Obožavam kompot od dunja, a kako nemam vremena da ga pravim, a ni prostora da ga skladištim koristim ovu brzu varijantu u sezoni dunja.
149396
Jednostavno neodoljivo! Slatko, mirišljavo, aromatično. Prava poslastica za praznike. Prilika da se dobro zabavite sa najbližima dok ih pravite i zajednički uživate u njihovim čarima!
20733
Banatski kupus je podvarak od kiselog kupusa obogaćen komadićima mesa, kobasica i pirinča. Uživajte u hladnim zimskim danima uz ovaj predivni porodični obrok!
7621
Vegeta i slični začini su postali začin bez kog ne umemo više da pripremimo obrok, pogotovo supu. Svi znamo da svi ti  začini puni konzervansa i emulgatora i da baš…
22332