• Kokosovo ulje za jačanje trepavica

    Kokosovo ulje za jačanje trepavica

    Trepavice su prirodna zaštita za naše oči jer sprečavaju ulazak prašine i brojnih alergena. Kokosovo ulje koristi se kao prirodan lek generacijama unazad za brojne zdravstvene probleme. Nanesite kokosovo ulje na vatu i blago utrljavajte pazeći da ne doprete do korena dlake. Nakon 30 dana vaše trepavice biće gušće i jače. Ukoliko kokosovo ulje dopre do vaših očiju - ne brinite, ono se svakako koristi za lečenje infekcija oka kao što je konjuktivitis.

     1814
  • Doručak i greške koje pravimo

    Doručak i greške koje pravimo

    Doručak je najvažniji obrok dana. Bez njega, telo ne može pravilno da funkcioniše. Ukoliko provedete i do nekoliko sati bez doručka – stići će vas umor ili loše raspoloženje. Izbegavanje doručka je najveća greška koju mnogi prave. Ova loša navika može dovesti do gastrointestinalnih problema kao što su čirevi, gastritis ili kiselost. Veoma je važno da unosite dovoljnu dozu proteina. Dobar izbor su uvek žitarice i mleko ili tost hleb na bazi pšenice. Uz avokado ili par jaja, unećete dovoljnu količinu proteina. Osećaj gladi javiće se vrlo brzo ukoliko unosite previše šećera jer se brzo digestira. Bitno je uključiti najmanje pet grama vlakana i unos šećera svesti na minimum. Unesite najmanje 300 ili 400 kalorija, složene ugljene hidrate, zdrave masti... Što više odlažete doručak, to je veći problem po vas! Ne zaboravite da vam ovaj obrok može obezbediti energiju za ceo dan!

     1357
  • Riba za prevenciju raka dojke

    Riba za prevenciju raka dojke

    Samo dve porcije masne ribe nedeljno mogle bi zaštititi žene od pojave raka dojke. Istraživanje je pokazalo da navika konzumiranja lososa smanjuje rizik od pojave raka dojke za 14 posto.

    Samo dve porcije masne ribe nedeljno, poput lososa, tune, skuše, haring ili sardele mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u British Medical Journalu.

    Riba pruža omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i smanjivanje upalnih procesa u njemu, kardiovaskularnom sistemu i drugim ćelijama.

    Ali istraživanja pokazuju da čak i u bogatijim zemljama, kao što je na primer Britanija, devedeset procenata dece i dve trećine odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko telo ne može da proizvede samo.

    Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD-a, Europe i Azije koje su uključivale 80.000 ispitanika i više od 20.000 obolelih od raka dojke.

    Zbog načina prehrane bogatog ribom, najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji. Treba imati na umu da su žene koje zdravije jedu često i mršavije, što takođe utiče na rizik od pojave raka dojke.

    Izvor:elle.rs

     5159
  • Hrana koja čisti pluća

    Hrana koja čisti pluća

    Ljudi su neretko iznenađeni činjenicom da hrana može uticati i na disajne organe. Morate imati u vidu da namirnice koje unosite deluju kao gorivo za održavanje svih telesnih sistema, kao i da obezbeđuju energiju za sve fizičke aktivnosti. Nega i jačanje kardiovaskularnog sistema je umnogome povezana sa zdravljem pluća. Najčešće plućne bolesti su rak, pneumonija, astma... Neke od namirnica koje pospešuju rad i zdravlje pluća su: bundeva, spanać, kelj, žuta paprika, crni pasulj, sočivo... Inhalacije eteričnim uljima ruzmarina ili eukaliptusa takođe čiste pluća. Čili čisti sluz sa pluća, ali je od ključnog značaja dobra hidratacija jer ubrzava postupak detoksikacije zbog čega se preporučuje redovna konzumacija vode. Beli luk, jabuke, grejpfrut i čaj od korena đumbira podstiču izbacivanje toksina iz respiratornog trakta.

     3519
  • Namirnice koje smanjuju nadutost

    Namirnice koje smanjuju nadutost

    Prirodna svojstva nekih vrsta hrane mogu pomoći u redukovanju vode koja se zadržava u organizmu, povećavaju broj dobrih bakterija u stomaku i ubrzavaju funkciju creva, što sve doprinosi smanjenju nadutosti.

    Jogurt - proces fermentacije mleka koji kao rezultat daje jogurt podrazumeva dobre bakterije koje se lako vare i tako sprečavaju nadutost.

    Povrće - hrskavo povrće poput krastavaca ili celera ima visok postotak vode i ponaša se kao prirodni diuretik, što nije dobro samo za hidrataciju, već i za izbacivanje viška vode iz organizma.

    Fermentisana hrana - kiseli kupus, turšija ili kefir postaju sve popularniji i to sa dobrim razlogom. Prirodni proces fermentacije, kao i kod jogurta, podiže nivo bakterija u stomaku.

    Tropsko voće - određene voćke poput papaje, lubenice i banana imaju ulogu u sprečavanju nadutosti. Banane sadrže kalijum koji održava ravnotežu elektrolita u organizmu. Papaja sadrži enzime koji pomažu u varenju proteina. Lubenice imaju više od 90% vode, tako da se ponaša kao krastavac.

    Špargla i artičoke - ove dve vrste povrća sadrže vlakna poznata kao prebiotici, koji su hrana za dobre bakterije. Ova vlakna omogućavaju bakterijama da se kolonizuju i smanje digestivne smetnje.

     2149
Fettuccine Alfredo je veoma jednostavan, brz i ukusan recept za testenine. Preporuka je da se koriste fettuccine, ali možete i drugu vrstu testenine.
20774
Đavolja jaja su dobila svoj naziv zbog toga što su punjenja ljutim sosom. U zavisnosti od ukusa možete dodati ljuti tabasko sos ili ne.
18061
Tartar od lososa je savršeno predjelo. Ukusno, lagano, otvara apetit. Ova količina je dovoljna za dve osobe. Služite ga uz prepečeni tost hleb.
7695
Palačinke su redovno na nedeljnom meniju u našoj porodici. Filujemo ih u zavisnosti od sezone i trenutnog raspoloženja. Osnova je eurokrem sa plazmom, a može i sezonsko voće, sladoled, šlag,…
16451
Divan kolač za zimske dane. Služite s čajem, kafom, svojim gostima, ukućanima u posebnim prilikama, ili onda kada samo želite da ugodite drugima.
7212
Krenule su posne slave, pa evo jednog recepta za posnu tortu. Ako volite možete dodati i suvog grožđa.
8168