• Beli, zeleni i crni čaj pružaju niz prednosti, a posebno za gubitak težine

    Beli, zeleni i crni čaj pružaju niz prednosti, a posebno za gubitak težine

    Većina čajeva je odlična za „detoksikaciju“ zbog jedinstvenog sastava i visokog nivoa antioksidansa.

    Ako pokušavate da smršate, čaj može biti od pomoći jer ima malo kalorija i prepun je vitamina i minerala. Čaj ne samo da gasi žeđ, već obezbeđuje i bogate izvore flavonoida, antioksidanata i minerala koji su neophodni za telo.

    Iako je najbolje da pijete čaj koji je bogat ovim hranljivim materijama kao što su beli, zeleni ili crni čaj (bez kofeina) da biste imali koristi od sagorevanja masti, takođe možete uzimati biljne dodatke za maksimalne zdravstvene koristi.

    Beli, crni i zeleni čajevi su odlični izvori antioksidanata.

    Ako brinete o gubitku masti, to može biti zato što biste mogli da koristite više antioksidanata u svojoj ishrani.

    Dok se zeleni čaj smatra najboljim od ova tri, beli čaj ima najblaži efekat. To znači da čak i ako želite da smanjite težinu, ali ne želite da odustanete od svoje žudnje, beli čaj je najbolji izbor.

    Mnogi čajevi su bogati raznim hranljivim materijama i antioksidansima. A ti antioksidansi mogu pomoći u zaštiti srca, smanjenju rizika od raka, smanjenju nivoa holesterola u krvi, ublažavanju zatvora i tako dalje.

    Studije pokazuju da zeleni čaj može da podstakne metabolizam masnih ćelija da izgubi težinu i poboljša sastav tela. Pored toga, zeleni čaj je bogat epigalokatehin galatom (EGCG). Pokazano je da EGCG ima antioksidativne i antiinflamatorne efekte tako što deluje na ćelijskom nivou. Više studija je takođe pokazalo da EGCG pomaže u povećanju aktivnosti termogeneze izazvane ishranom.

    Zato ovaj čaj utiče na gubitak težine indirektno tako što povećava brzinu metabolizma, a ne konkretno kao „sagorevač masti“. Takođe nema kofein ili bilo koji stimulans kao kafa. Čak je i jasno stavljeno do znanja da neće izazvati nesanicu ako ga uzmete pre spavanja.

    Crni čaj, poznat i kao cejlonski i indijski čaj, jedno je od najšire konzumiranih pića na svetu. Popularno je zbog svog osvežavajućeg ukusa i višestrukih zdravstvenih prednosti.

    Kofein prisutan u njemu čini da telo oslobađa više ljudskih hormona rasta koji sagorevaju masti, što će nam na kraju pomoći da izgubimo težinu. Takođe poznat kao kineski čaj, crni čaj nalazi primenu u pićima, desertima i salatama.

    Prednosti konzumacije belog čaja

    Beli čaj je popularno piće u Kini i Tajvanu. Sadrži iste antioksidante kao zeleni čaj, ali se ne podvrgava istoj obradi. Beli čaj ima lagan, delikatan ukus i aromu bez gorčine.

    Beli čaj sadrži polifenole nazvane flavonoidi koji su odgovorni za njegovu antioksidativnu aktivnost. Utvrđeno je da ovi flavonoidi imaju antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.

    Studije su pokazale da beli čaj može pomoći u prevenciji gojaznosti smanjenjem telesne težine i sadržaja masti.

    Kako vam beli čaj pomaže da izgubite težinu

    Čaj sadrži katehine, koji su biljna jedinjenja za koja se pokazalo da utiču na brzinu metabolizma povećavajući sposobnost tela da sagoreva masti. Oni takođe inhibiraju apsorpciju masti iz hrane u krvotok i smanjuju apetit izazivajući osećaj sitosti.

    Studije pokazuju da crni, zeleni i beli čajevi sadrže katehine, iako beli čaj sadrži više od bilo koje druge vrste čaja.

    Prednosti konzumacije zelenog čaja

    Zeleni čaj je popularan napitak koji se može konzumirati u bilo koje doba dana, ali je posebno dobar kao popodnevni napitak. Zeleni čaj se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini vekovima, ali je tek nedavno stekao popularnost na Zapadu.

    Zeleni čaj je bogat antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima poznatim kao katehini, za koje se smatra da pospešuju metabolizam i pomažu u sagorevanju masti.

    Studija objavljena u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistri otkrila je da ekstrakt zelenog čaja pomaže gojaznim miševima da izgube težinu i telesnu masnoću, čak i kada nisu vežbali. Neka istraživanja sugerišu da ekstrakt zelenog čaja takođe povećava potrošnju energije i oksidaciju masti (proces kojim vaše telo sagoreva uskladištene masti).

    Antioksidansi u zelenom čaju takođe mogu usporiti oslobađanje glukoze nakon obroka, pomažući na taj način da se uz pomoć ovog čaja reguliše nivo šećera u krvi.

    Zeleni čaj pomaže da izgubite težinu

    Pregled iz 2016. koji je objavio The Cochrane Collaboration analizirao je 12 kontrolisanih studija sa više od 1.000 učesnika i zaključio da zeleni čaj može pomoći u gubitku težine.

    Generalno, ljudi koji su svakodnevno pili zeleni čaj izgubili su oko 0.9kg više od onih koji ga nisu pili redovno. Međutim, teško je reći da li je to bilo zbog samih katehina ili su bili drugi faktori (kao što je povećan unos vode).

    Prednosti konzumacije crnog čaja

    Crni čaj je jedna od najčešćih vrsta čaja i ima neke jedinstvene zdravstvene prednosti.

    Čaj može da vam pomogne da smršate, ali ne samo tako što će smanjiti apetit. Umesto toga, pomaže u ubrzavanju vašeg metabolizma, što pomaže bržem sagorevanju kalorija.

    Kofein u crnom čaju takođe ima potencijal da poveća vaš potencijal sagorevanja kalorija. Studije su otkrile da kofein može ubrzati metabolizam do 3 procenta, što će rezultirati povećanom stopom sagorevanja kalorija.

    Još jedna prednost pijenja crnog čaja je da može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Antioksidansi u crnom čaju pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija koje mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti.

    Kako vam crni čaj može pomoći da izgubite kilograme

    Dokazano je da crni čaj utiče na gubitak težine. Antioksidansi i katehini u crnom čaju pomažu u povećanju sagorevanja kalorija i oksidacije masti, što može dovesti do gubitka težine tokom vremena.

    Najbolji način da iskoristite prednosti crnog čaja je da ga pijete kao napitak. Crni čaj sadrži kofein, koji može imati blagi efekat suzbijanja apetita. Međutim, crni čaj treba piti samo umereno jer previše kofeina može izazvati neželjene efekte kao što su nesanica, glavobolja i razdražljivost.

    Crni čaj je takođe bogat polifenolima i flavonoidima, koji pomažu u borbi protiv upala, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

    Zaključak

    Čaj se pije hiljadama godina. Čaj uglavnom pozitivno utiče na zdravlje, a ispijanje čaja može pomoći u prevenciji različitih bolesti.

    Čaj je antioksidans, jer sadrži katehine i polifenole. Neki od njih su epigalokatehin galat, epigalokatehin, epikatehin galat, galokatehin galat, leptkatehin i epikatecinin.

    Antioksidansi neutrališu štetne slobodne radikale u našem telu i smanjuju rizik od mnogih bolesti kao što su karcinom srca, Alchajmerova ili Parkinsonova bolest. Zbog toga dugo pijenje čaja može biti veoma zdravo za naš organizam.

    Čaj održava naše telo osveženim povećavajući efikasnost našeg metabolizma i diureze (preterano znojenje). I takođe pomaže da izgubite težinu!

     844
  • Zašto je zdravo jesti voće za doručak?

    Zašto je zdravo jesti voće za doručak?

    Šta obično doručkujete? Šolja kafe? Ili napuštate kuću bez obroka? Ako je to slučaj, verovatno se osećate prilično umorno do sredine jutra, bez energije koja vam je potrebna tokom dana. Slab doručak ili njegovo ignorisanje su dve vrlo loše navike na koje su mnogi ljudi prisiljeni zbog nedostatka vremena.

    Da li ste probali da doručkujete voće? Ova opcija nije korisna samo za žene već i za starije muškarce i decu. Sigurni smo da jabuka, banana ili grožđe ne zvuče toliko primamljivo kao šolja kafe sa čokoladnim pecivom. Bez obzira na to, druga kombinacija vam ipak ne pruža hranljive materije već samo kalorije. Samo pola sata nakon obroka osetili biste glad. Zapamtite, vašem mozgu treba oko 20 odsto ukupne energije koju koristite tokom celog dana, a glukoza je esencijalno gorivo za mnoge najosnovnije funkcije. Voće je bogato vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima što će vam pomoći da ostanete hidrirani tokom celog dana. Zapamtite da voću morate dodati i proteine ili ugljene hidrate poput onih koji se nalaze u žitaricama. Na taj način vaša ishrana biće uravnotežena, a prvi i najvažniji obrok – zdrav!

     3754
  • Angelique Schmeinck

    Angelique Schmeinck

    Kreativna, inovativna i inspirativna - tako se u tri reči može opisati trenutno najpopularnija holandska majstorica kuvanja - Angelique Schmeinck (Anhelik Smejnk).

    Rođena je 4. juna 1964. godine, a kulinarstvom počinje da se bavi sa samo 16 godina u rodnoj Holandiji. Od onda ne prestaje da zadivljuje svetsku javnost svojim neobičnim idejama i tehnikama koje primenjuje pri spremanju svojih recepata, a našoj publici je najpoznatija kao TV lice na popularnom kanalu 24 Kitchen.

    Za sebe kaže da je izuzetno avanturističkog duha, pa ni ne čudi to što je 2003. godine otvorila neobičan restoran CuliAir - to je u stvari leteći balon koji može da primi do 14 osoba. Zamislite da letite nebom dok vam Anhelik sprema ukusne đakonije!

    Anhelik se može pohvaliti i time da je upravo ona jedna od dve žene u Holandiji koje imaju titulu majstora kulinarstva, a objavila je i nekoliko vrlo uspešnih knjiga. Naime, njena knjiga "Een Mond vol. Kunst" je proglašena za "najinovativniji" kuvar na svetu, dok je knjiga "SmaakVrienden" 2011. proglašena za "najzabavniji" kuvar u Holandiji.

    Pored svega ovoga, osnovala je i kompaniju "Ukus po želji" čiji je glavni cilj da podstakne i druge poznate kuvare i kompanije da još više eksperimentišu prilikom kreacije raznih jela.

    Posebno Vam preporučujemo njen najnoviji recept - crveno voće sa sirupom od bosiljka, a sastojke i način pripremanja ove ukusne letnje poslastice možete naći na sledećem linku: http://www.24kitchen.rs/recipe/crveno-voce-sa-sirupom-od-bosiljka

     1898
  • Organsko mleko sadrži 50 odsto više omega 3 masnih kiselina

    Organsko mleko sadrži 50 odsto više omega 3 masnih kiselina

    Omega 3 čuva zdravlje kože i podstiče neurološke funkcije. Rezultati koji potvrđuju da organsko mleko sadrži i do 50 odsto više omega 3 masnih kiselina zasnovani su na meta analizi i uključuju 196 zasebnih studija. Pored toga, organsko mleko nudi 40 odsto više linoleinske kiseline i malo više gvožđa, karotena i vitamina E. Jasno je da bi svakodnevna ishrana trebalo da uključuje dosta svežeg (organskog) povrća i voća zajedno sa umerenom količinom fermentisane hrane radi suzbijanja hroničnih bolesti. Iznad svega, nutricionisti preporučuju unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama.

     1324
  • Jabuka

    Jabuka

    Jabuka (lat. Malus) je drvenasta biljka iz familije Rosaceae i krasi je gusta krošnja, ovalni listovi, beličasti i rozikasti cvetovi i plodovi koji su varijacije zelene, žute i crvene boje. Vodi poreklo iz centralnih delova Azije, ali se danas uzgaja u gotovo svim delovima sveta, te po nekim procenama danas postoji čak 10.000 vrsti ovog voća. Postoje razne varijacije ukusa jabuka, od slatkih, slatko - kiselih do izrazito kiselih vrsta. Kod nas su najpopularnije vrste Crveni delišes, Zlatni delišes, Ajdared, Jonagold, Greni Smit... Nije ni čudo što jabuka važi za rajsko voće, jer nema energetsku vrednost pa je odlična za dijetalnu ishranu, ali je zato izuzetno bogata vitaminom C (čak 40 mg po jabuci), a sadrži i vitamine A, E, B i beta - karoten, kao i 20 različitih antioksidanata. Zanimljivo je da 100g jabuka sadrži čak 3,3 grama vlakana, što je desetina preporučene dnevne količine. Zbog visokog sadržaja fruktoze i glukoze, nadoknađuje umor i pomaže u koncentraciji. Ali ovde njene dobrobiti ne prestaju; dokazano je da smanjuje holesterol, otčepljuje krvne sudove (zato se posebno preporučuje pušačima!) a zahvaljujući pektinu i celulozi poboljšava rad creva. Pored limuna, najbolji je saveznik u mršavljenju. Naime, neka istraživanja pokazuju da jedna jabuka pre svakog obroka znatno smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Iako je, naravno, najzdravije pojesti sirovu jabuku, od nje se mogu praviti i ukusni sokovi, džemovi, kompoti i kolači (gotovo da nema ko nije probao čuvenu pitu od jabuka), ali se od ovog voća može praviti i zdravija varijanta čipsa tako što se jabuke narežu na tanke kolutiće i peku na srednjoj temperaturi ili se prosto ostave par sati na suncu da se osuše. U narodu se od jabuka često pravi i sirće koje je odličan dodatak raznim salatama. Zanimljivo je da se u narodu jabuka često koristila za čišćenje zuba, jer se smatra da žvakanje ove voćke uništava i do 90% bakterija u usnoj duplji, tako da znate šta vam je činiti kad sledeći put ostanete bez paste za zube!

     1412
Govedina Stroganoff je Ruski specijalitet za koji se pretpostavlja da je nastao u 19 veku. Njegova specifičnost je u tome što se meso secka na tanke trake. Isprobajte predivno je.…
10573
Juče je "lepša polovina" došla kući sa suvom kolenicom, pljeskavicama i sjajnom slaninom iako zna da sam na "dijeti". Od kolenice je spremila pasulj a za večeru je klincu i…
11409
Moje dete obožava kubete, non stop ih kupuje, a mene izluđuje taj veštački miris sira ili nekog drugog ukusa... jednog dana mi je palo na pamet da mogu da iskoristim…
15059
Namaz od patlidžana smo slučajno otkrili i oduševili se. Obično deca ne vole ukus patlidžana i ovo je odličan način da ga zavole.
Ukoliko ste vegetarijanac, ili vam je jednostavno dosta klasične pice evo jedne dobre ideje za mini pice sa povrćem.
9570
Evo jednog predivnog kolačića za dobro jutro :) Miris pite od jabuka sa cimetom će probuditi sve vaše ukućane sa osmehom na licu. Uživajte!
18019