• Kako odabrati čaše za vino?

    Kako odabrati čaše za vino?

    Izaberite najmanje dva različita tipa ili veličine vinske čaše. Manje, uže čaše koristite se za belo, a veće za crno vino. Belo vino se pije iz manjih čaša kako se ne bi previše zagrevalo pre konzumiranja. Zagrevanje zavisi i od visine nožice koje takođe sprečavaju ostavljanje mrlja i otisaka prstiju. Tanje staklo namenjeno je belim vinima, a punije crvenim. Suženje pri vrhu utiče na koncentrisanje mirisa, sprečavajući oksidaciju. Belo vino uvek dopunite do 60 odsto zapremine, a crveno do 40 odsto. U bilo kom slučaju, čaše bi trebalo da budu bezbojne, bez ikakvih natpisa. Čaše za penušava vina imaju duže nožice i visoke "balone" koji se sužavaju pri vrhu kako bi se održao poseban nivo ugljen dioksida u piću.

     1309
  • Vitamini u kruškama

    Vitamini u kruškama

    Kruške su veoma zdravo voće koje postoji u različitim oblicima i veličinama, u zavisnosti od regiona u kome se gaji. Njihova zrnasta struktura je ono što ih odvaja od ostalog voća. Jedna kruška pruža 133 kalerija i sadrži mnošto vitamina važnih za zdravlje tkiva.

    Vitamin C, koji štiti ćelije od oštećenja i stimuliše bela krvna zrnca, je samo jedan od obilja vitamina koje sadrži kruška.

    Vitami K je od vitalnog značaja za efikasno zgrušavanje krvi i možete ga pronaći upravo u ovom izvoru zdravlja.

    Vitamin A je prisutan u tragovima. Poznato je da utiče na vid, pravilno funkcionsanje imunog sistema, razvoj kostiju i reproduktivnih organa.

     1235
  • Kari (Curry)

    Kari (Curry)

    Mnogi ne znaju da je kari ustvari mešavina 5 - 15 začina. Poreklom je iz tropske Azije, a najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Karakterističnog je mirisa i pikantnog, ljutkastog ukusa. Boja mu je uglavnom zlatno žućkaste boje, koju mu daje glavni sastojak Kurkuma, a u njegov sastav obično ulaze i korijander, kardamon, cimet, muskat, biber, čili paprika, đumbir... U zavisnosti toga kako se kombinuju ovi sastojci, kari može biti standardni ili ljuti (madras kari). Najčešće se koristi kao dodatak piletini ili ribi, ali se može dodati i povrću, pirinču, jelima od jaja, od njega se prave i razni sosevi i umaci. Kari sadrži antioksidanse, te je dobar protiv gasova i umora, reguliše visok krvni pritisak i odličan je u prevenciji srčanih oboljenja.

     4961
  • Saveti za jačanje imunog sistema

    Saveti za jačanje imunog sistema

    Istraživanja su pokazala da je dovoljan nivo vitamina D najneophodniji za jačanje imunog sistema. Laboratorijske studije ukazuju da vitamin D pomaže imune ćelije u identifikovanju i uništavanju virusa i bakterija. Adit Ginde, istraživač na Univerzitetu Kolorada, savetuje unošenje 1.000 IU vitamina dnevno, ali u savet sa lekarom.

    Miš koji je pojeo hranu bogatu rastvorljivim vlaknima, za šest nedelja se oporavio od bakterijske infekcije, pokazali su rezultati studije objavljene u stručnom časopisu "Mozaik". Rastvorljivim vlaknima obiluju jabuke, šargarepe, pasulj, žitarice, zeleno lisnato povrće... Ne ograničavajte unos kalorija kako biste održali željenu telesnu težinu, jer možete trajno ugroziti vaš imuni sistem!

     1624
  • Julia Child

    Julia Child

    Julia Carolyn Child, rođena 15. avgusta 1912, a umrla takođe u avgustu 2004. godine, je bila čuvena američka kuvarica, spisateljica, TV ličnost i novinarka, zahvaljujući kojoj su lepote francuske kuhinje približene domaćicama širom sveta.

    Julia je u rodnoj Kaliforniji završila politehničku školu, u Njujorku je radila kao novinarka, a posle Drugog svetskog rata odlazi sa mužem u Francusku gde se upoznaje sa čarima tradicionalne kuhinje te zemlje. Ona je naime, tada pohađala šestomesečni kurs u svetski poznatoj školi kuvanja Cordon Bleu i shvatila da je njen životni cilj da i široj javnosti predstavi recepte koje je naučila da sprema tokom boravka u Parizu.

    Tako je Julia 1961. godine, nakon odbijanja mnogih izdavačkih kuća, uspela da objavi knjigu "Mastering the Art of French Cooking". Knjiga je istog trenutka postala bestseler, pet godina se nalazila na vrhu liste najprodavanijih kuvara, a i dan danas predstavlja neizostavno štivo za sve one koji žele da se oprobaju u spremanju francuskih jela.

    Zbog velikog uspeha ove knjige, ubrzo je snimljena i kulinarska TV emisija "The French Chef" koja je se prikazivala na čak 96 TV stanica i koja je osvojila Emi nagradu za najbolju emisiju koja se bavi kulinarstvom. Tokom decenija koje su usledile, snimila je još tri TV emisije (Julia Child and Company, Julia Child i More Company, Dinner at Julia's) i objavila nekoliko takođe uspešnih kuvara.

    O njenom uspehu i značaju u svetu kulinarstva dovoljno govori činjenica da je ona prva žena koja je pimljena u Kulinarsku kuću slavnih. 2002. godine je u Američkom nacionalnom muzeju održana izložba sa eksponatima koji su se koristili tokom snimanja njenih TV emisija, a pre sedam godina je snimljen film o njenom životu i delu - Julia&Julia.

    2012. godine, na stogodišnjicu njenog rođenja, poznati restorani širom sveta su organizovali "Nedelju Julie Child" tokom koje su, specijalno njoj u čast, pripremali francuske specijalitete koje je ona osmislila ili volela da sprema.

     4395
Đavolja jaja su dobila svoj naziv zbog toga što su punjenja ljutim sosom. U zavisnosti od ukusa možete dodati ljuti tabasko sos ili ne.
18053
Tartar od lososa je savršeno predjelo. Ukusno, lagano, otvara apetit. Ova količina je dovoljna za dve osobe. Služite ga uz prepečeni tost hleb.
7680
Palačinke su redovno na nedeljnom meniju u našoj porodici. Filujemo ih u zavisnosti od sezone i trenutnog raspoloženja. Osnova je eurokrem sa plazmom, a može i sezonsko voće, sladoled, šlag,…
16438
Divan kolač za zimske dane. Služite s čajem, kafom, svojim gostima, ukućanima u posebnim prilikama, ili onda kada samo želite da ugodite drugima.
7205
Krenule su posne slave, pa evo jednog recepta za posnu tortu. Ako volite možete dodati i suvog grožđa.
8163
Vanilin biskviti se veoma lako spremaju a imaju specifičnu aromu i ukus. Možete ih služiti uz kafu, kakao, mleko, čaj...
9261