Odlazak na piknik u želji da hrana koju ste pripremili ostane topla može biti izazov. Ovo ćete postići uz pomoć ručnog frižidera koji su jednako pogodni i za hlađenje i za održavanje hrane toplom. Sve što je potrebno jeste da umotate hranu u aluminijumsku foliju i zagrejete u mikrotalasnoj pećnici do 30 sekundi. Umotajte hranu u veliki peškir. Stavite umotanu hranu u ručni frižider. Ukoliko postoji višak prostora, popunite ga dodatnim peškirima kako biste sprečili rasipanje toplote. Frižider držite zatvoren sve do posluživanja hrane. Optimalno vreme očuvanja toplote je jedan sat.
Nemate potrebe da vodite računa o unosu vlakana ukoliko redovno konzumirate čia semenke. Samo 80 grama će vam pružiti celokupni neophodni dnevni unos dijetetskih vlakana koji pomaže vašem digestivnom traktu da radi „glatko“. Pomaže u eliminaciji toksina i hranljiv je, stoga ga vas može dugo držati sitim.
Istraživanja su pokazala da sportisti koji konzumiraju čia semenke imaju veću atletsku izdržljivost od onih koji to ne čine. One su jedan od najboljih prirodnih izvora čiste, sirove energije.
Sadrže mnogo cinke, koji je poznat po stimulaciji leptina: pomaže u regulisanju hormona i apetita.
Bogate su omega 3 masnim kiselinama koje su od suštinskog značaja za normalno funkcionisanje mozga. Povećavaju kognitivnu funkciju i stimulišu rad mozga.
Snižavaju nivo holesterola u krvi, bogate su antioksidansima i smanjuju broj slobodnih radikala pružajući snagu vašem srcu.
Balansiraju nivo šećera u krvi i smanjuju mugućnost razvoja dijabetesa tip 2.
Veliki su izvor biljnih proteina i poboljšavaju sagorevanje masti. Magnezijum u njima smanjuje grčeve mišića i ubrzava oporavak usled upale nakon treninga.
Sadrže jednaku količinu kalcijuma kao i čaša mleka, čime štite zdravlje vaših zuba. Sadrže i cink, fosfor i vitamin A koji smanjuje gomilanje štetnih bakterija.
Celer uspeva na sličan način kao i zelena salata. Odsecite dno i postavite ga u posudu sa niskim nivoom vode. Neophodna mu je direktna sunčeva svetlost najmanje šest sati dnevno, a senka tokom najtoplijeg perioda dana. Već nakon tri do četiri dana proklijaće i moći ćete da ga prebacite u saksiju sa zemljom. I ovoj biljci će, kao i šargarepi, možda biti neophodna ograda određene visine radi odbrane od raznih štetočina. Redovno je zalivajte i već nakon nekoliko meseci izrašće zrela stabljika.
List korijandera sadrži prirodne biohemijske supstance koje deluju kao diuretik. Izuzetan je za ublažavanje simptoma iritabilnog creva. Smanjuje i krvni pritisak pa je pogodan za one koji pate od hipertenzije. Njegova antimikrobna svojstva utiču na uklanjanje patogena iz hrane. Ukoliko imate problema sa urinarnim infekcijama, imamo rešenje za vas! Jedna i po kašičica sušenog korijandera je dovoljna za smanjenje bola i neugodnosti izazvanih infekcijom.
Iako danas svi znamo ovo jelo kao specijalitet japanske kuhinje, suši nije nastao u Japanu.
Jelo nalik današnjem sušiju pravilo se u jugoistočnoj Aziji još u IV pre nove ere. Riba je bivala zasoljena zajedno sa pirinčem da bi se sačuvala, a nakon nekoliko meseci fermentacije, riba je korišćena za ishranu, dok se pirinač više nije koristio. Jelo je stiglo u Japan tek u VIII veku, preko Kine, a Japanci su prvi počeli da jedu i pirinač.
Ako niste preveliki ljubitelj sirove ribe, možete probati i korejski specijalitet sa slike, gotovo je identičan kao japanska varijanta, ali je meso termički obrađeno pre upotrebe.
Krckave, slatke, neodoljive puslice :) Možete ih praviti obične bele, a možete ih obojiti, posuti mrvicama u boji, kako god se vama dopada. Ovo je osnovni recept.
Recept za tradicionalni božićni "makoš" ili "bajgla" dobila sam od od prijatelja iz Subotice. Moram da priznam da moj pokušaj nije bio ni izbliza kao original, ali nije se ni…
Kada mi neko spomene gibanicu ja se uvek setim moje bake. Njen recept ne znam jer ona ima neke svoje varijante koje samo njoj uspevaju, ali sam i ja konačno…
Kada sam prvi put videla kombinaciju dinje i pršute mislila sam da to nema šanse da bude nešto dobro, ali prevarila sam se! A još bolja varijanta je sa feta…