Makadamija - orah koji čuva zdravlje i lepotu

copyright
Copyright: oilixiaskincare.com
Pročitano: 2625 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(5 glasova)

Makadamija je vrsta oraha australijskog porekla, koja po ukusu ipak najviše podseća na lešnike. U ishrani se koristi oljušteno jezgro plodova braonkaste boje, ali se njihovim hladnim ceđenjem može dobiti i ulje bademastog mirisa, koje najveću primenu ima u kozmetičkoj industriji. Makadamije su prava riznica zdravlja jer su bogate vitaminom A, B, gvožđem, proteinima i antioksidansima, ali su u našem podneblju dosta potcenjene i nekako zaboravljene. Ovo su samo neke od blagodeti po zdravlje i lepotu koje pružaju makadamije:

1. Makadamije u sebi sadrže zdrave, monozasićene masti (12% na sto grama) pa čuvaju srce, smanjuju loš holesterol i trigliceride, ali i pomažu da se očiste arterije na kojima je nakupljena nezdrava mast iz brze hrane.

2. One čuvaju organizam i od raka. Naime, zbog visokog sadržaja flavanoida koji se u našem telu pretvaraju u antioksidanse, štite od napada toksina i slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu raka. Najviše čuvaju od raka pluća i prostate.

3. Takođe, čuvaju creva i ubrzavaju metabolizam. Makadamije sadrže oko 7% rastvorljivih vlakana koji nas održavaju sitim, ali su bitni i za pravilan rad creva i lakše izbacivanje toksina.

4. Zbog kombinacije fosfora, magnezijuma i kalcijuma, jačaju kosti i zube i sprečavaju pojavu osteoporoze.

5. Za kraj, makadamije nisu odlične samo za unutrašnje zdravlje organizma, već i za spoljašnju lepotu. Zbog toga što su bogate proteinima, vitaminom B i antioksidansima, ubrzavaju rast kose, jačaju nokte i daju poseban sjaj licu. Hladno ceđeno ulje od makadamije možete i koristiti kao masku za kosu, a možete i ubaciti par kapi ovog ulja u kremu za lice kako biste sprečili pojavu dubokih bora.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava