Najčešće zablude o vodki

Copyright
Copyright: omnivogue.co.za
Pročitano: 1982 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(2 glasova)

Vodka se najčešće vezuje za Rusiju i neke delove istočne Evrope, ali je ona zapravo najpopularnije alkoholno piće u Americi (gde se pije više nego džin, tekila, rum i konjak zajedno). Uprkos popularnosti, o njoj vladaju česte zablude koje ćemo pokušati da objasnimo u ovom tekstu.

Sva vodka je ista - to ni izbliza nije istina, jer njena aroma zavisi od načina destilacije i mesta porekla. Tradicionalne vodke iz istočne Evrope imaju jači i agresivniji ukus, dok se na zapadu proizvode vodke suptilnije arome.

Više destilacija znači bolja vodka - ni ovo nije tačno, jer ako se ovo piće destilira više nego što treba gubi se aroma i ostaje vam čist alkohol.

Vodka se pravi od krompira - neke vrste vodke se prave od krompira (npr. u Švedskoj), ovo popularno alkoholno piće može se napraviti od manje više bilo čega - postoji vrsta koja se pravi od grožđa, pa čak i od mleka! Ipak, najčešća sirovina za proizvodnju vodke su žitarice.

Ne treba vam dobra vodka da biste pravili koktele - iako možda nećete osetiti ukus jer će biti zamaskiran drugim sastojcima, sutrašnji mamurluk će vam zasigurno otkriti jeste li sinoć pili dobru vodku ili ne.

I zapamtite, cena nije nužno i odraz kvaliteta!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava