Da li probiotici snižavaju pritisak?

Copyright
Copyright: mensjournal.com
Pročitano: 2170 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(0 glasova)

Svi smo već čuli da je konzumacija hrane sa probioticima izuzetno važna za zdravlje sistema organa za varenje, ali nova istraživanja pokazuju da i kardiovaskularni sistem ima koristi od probiotika.
Probiotici su bakterije koje se nalaze u organima za varenje, kao i u određenim tipovima hrane (poput jogurta ili starog sira).

Ranija istraživanja su pokazala da su ove bakterije zdrave i da pomažu u procesu varenja, probave i zaštite od štetnih bakterija.

Početkom ove godine, u studiji sprovedenoj na Univerzitetu Grifit u Australiji, došlo se do zaključka da konzumacija probiotika pomaže u regulisanju krvnog pritiska.
U proseku, učesnici koji su unosili probiotike svaki dan tokom 8 nedelja imali su niži krvni pritisak u poređenju sa kontrolnom grupom koja to nije radila. Najveće poboljšanje videlo se kod učesnika koji su imali visok krvni pritisak pre početka studije (najmanje 130/85).

Ipak, nisu svi proizvodi koji sadrže probiotike isti i nemaju ovakav efekat. Da bi se dobili rezultati, treba naći proizvode sa što većom koncentracijom probiotika.

Međutim, ove studije su još uvek u eksperimentalnoj fazi, tako da ne treba računati da se samo unošenjem probiotika u ishranu može regulisati problem sa krvnim pritiskom. Treba ipak imati u vidu da je to jedan od načina za snižavanje pritiska, u kombinaciji sa lekovima i inače balansiranom ishranom.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava