Zašto gubimo apetit kada smo bolesni?

Copyright
Copyright: huffingtonpost.com
Pročitano: 1525 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(1 Glas)

Stručnjaci su složni da vam ni prejedanje, a ni dijeta neće pomoći u oporavku, a kada se osećate loše i sami ćete primetiti promene u svojoj ishrani. Zapravo, gubitak apetita je dokumentovan simptom nekolicine bolesti, uključujući grip. Ali, zašto se to dešava?

Kada se dešava neki upalni proces u telu, ono reaguje tako što proizvodi supstance čiji je zadatak da se bore protiv antitela, ali delimično utiču i na apetit. Osim toga, smanjenje apetita može biti i rezultat toga da telo pokušava da uštedi energiju neophodnu za uspešnu borbu protiv infekcije. Osim ova dva slučaja, dešava se da se čulo mirisa poremeti tokom upale disajnih puteva, a miris je mnogo značajniji nego izgled ili ukus hrane (postoje studije koje pokazuju da ljudi obično ne mogu uvek da razlikuju koju hranu jedu ako ne mogu da osete njen miris). Gubitak apetita može biti i način da se onemogući razvitak virusa - jer neće imati čime da se hrane. Ovo važi i za bakterije.

Ovo sve, međutim, ne znači da ne biste trebali da jedete kada se ne osećate dobro. Aktivno izgladnjivanje otežava lečenje, tako da treba da vodite računa, osluškujete svoje telo, odmorite se, unosite dosta tečnosti i dopustite svom organizmu da se vrati u normalu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava