Kako sačuvati zdravo srce

Copyright
Copyright: eatright.org
Pročitano: 1763 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(3 glasova)

Da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i da biste smanjili simptome već postojećih oboljenja, pokušajte slediti sledeća pravila.

Ograničite unos zasićenih masnih kiselina - birajte krtije meso i nemojte jesti kožu sa pečenja. Nemojte konzumirati mesne prerađevine, hranu dinstajte, grilujte, pecite ili kuvajte, a nemojte je pržiti.
Redovno jedite ribu i hranu biljnog porekla bogatu proteinima, poput soje, pasulja, sočiva i orašastog voća. Jedite sir sa manjim postotkom mlečne masti. Zamenite svoj punomasni jogurt kiselim mlekom koje je manje masno i lakše se vari. Nemojte jesti mnogo margarina, slatkiša i testa.

Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama - ulje od lanenog semena i soje.Takođe, svojoj ishrani dodajte orašasto voće, ribu i jaja.

Ograničite unos natrijuma (soli) - višak natrijuma u organizmu povišava krvni pritisak i otežava rad srca, tako da je korišćenje manje količine soli od one na koju ste navikli blagotvorno za srce. Da bi jelo imalo dodatnu dimenziju, koristite začinske biljke, a ne so.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava