Jesenje čišćenje organizma

Pročitano: 7157 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(5 glasova)

Veliko prolećno čišćenje, prolećna detoksikacija ... kada pomislimo na čišćenje organizma obično nam prvo pada na pamet - proleće. Jesen je međutim odličan trenutak da se rastosiljate svega što je staro i nepotrebno, svega što je višak, što vas opterećuje. Pre nego što počne zima dobro je da odpustimo sve ono što je suvišno. Naravno da će vam jesenja detoksikacija omogućiti da zdraviji uđete u hladni period godine.Treba biti pažljiv ipak pri izboru metode detoksikacije. Ukoliko je vaš organizam već pomalo ili malo više rashlađen nije dobro da se bacite na metodu kao što je presna ishrana. Ako pak vaš organizam ima višak toplote, onda možete. U svakom slučaju, za jesenju detoksikaciju ne morate birati potpuni post.

Po sistemu tradicionalne istočnjačke medicine ovo je doba godine posvećeno plućima i debelom crevu. Ovi organi povezani su sa problemima kože, disanjem, astmom, ekcemima, osipima i vrlo suvom kožom. Svi ovi simptomi takođe su karakteristični za najhladnije doba godine, tako da je jesen odličan trenutak da se za njega pripremimo. Osnovna pravila za ishranu tokom jesen jeste ograničenje unosa šećera, brašna, mlečnih proizvoda, alkohola što sve vodi ka smanjenju količine sluzi u organizmu. Preporučuje se ispijanje čaja od grčkog semena, jer ono otvara respiratorne puteve. Grejući začini kao što je cimet,muškatni oraščić, karanfilići podržavaju i respiratorne organe a i digestivni trakt.

Ako želite da pristupite jesenjem čišćenju organizma možete se opredelite na primer za sokove od jesenjeg voća i povrća. Možete na primer piti voćne sokove prepodne a povrtne popodne, ali ne morate biti striktni. Naročito se preporučuje: grožđe, jabuke, rotkve, cvekla, zeleno lisnato povrće, malo citrusa.

Ako vam presni sokovi ne prijaju možete izabrati metodu detoksikacije supama: povrće ćete vrlo kratko kuvati, blanširati i nekoliko dana jesti samo to. Možete jesti svo povrće, a uvrstite i mahunarke, kuvano koenasto povrće, tikve, neke žitarice. Ukoliko niste vegetarijanac i jedete meso i proizvode životinjskog porekla, svejedno je ovo odličan trenutak da preskočite životinjske namirnice. U lagana jela koje jedete tokom detoksikacije ne zaboravite da dodate grejuće začine kari, džindžer, cimet, muskatni oraščić, žalfija, paprika u prahu.

Jesen je tu, pravi je momenat za detoksikaciju, znate šta treba da uradite!

 

Izvor:  biospajz.rs

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava