Sprajt (Sprite) - omiljeno piće mladih širom sveta

copyright
Copyright: lindos.bm
Pročitano: 6836 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(6 glasova)

Čuveni sok sprajt (eng. Sprite) već više od 50 godina predstavlja jedno od vodećih i najomiljenijih gaziranih pića širom sveta. Napravljen od limuna i limete, savršen je za vrele letnje dane. Ako i vi volite povremeno da se osvežite uz ovo piće, pročitajte ovaj kratak istorijat i par zabavnih činjenica o sprajtu.

Sprajt je prvi put proizvela "Coca - Cola" kompanija u Zapadnoj Nemačkoj davne 1959. godine, a dve godine kasnije počinje da se prodaje i u SAD. U početku se ovo piće zvalo "Fanta Klare Zitrone" (čista fanta od limuna), a tek 1968. godine dobija današnje ime. Sprajt je zapravo nastao kao odgovor na drugo piće od limuna koje je tada bilo jako popularno, "7 - Up". Tek 80 - ih godina prošlog veka sprajt pobeđuje konkurenciju i postaje najomiljenije piće među omladinom, pre svega zahvaljujući jakoj medijskoj kampanji kompanije, koja je baš ciljala na tinejdžere.

2000. godine čuveni grafiti umetnik Temper dizajnira specijalnu ediciju ovog soka, koja je ujedno slavila početak novog milenijuma, ali i proizvodnju 100 miliona flaša sprajta širom Evrope. 2012. godine kompanija uvodi bitne novine u proizvodnju ovog soka. Naime, zbog sve većih optužbi stručnjaka kako je ovaj sok zbog ogromne količine šećera u sebi jako nezdrav, sprajt je počeo u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Holandiji da se proizvodi sa 30% šećera manje, a novi glavni sastojak bio je prirodni i manje štetan zaslađivač stevia.

Danas se sprajt prodaje u 190 država i ima 17 različitih varijacija među kojima su najpopularnije: "Sprite Zero", "Sprite Remix", "Sprite Ice", "Sprite Super Lemon" "Sprite Duo", "Sprite Recharge", "Sprite Green", "Sprite Cranberry" i "Sprite Tropical".

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava