Evo zašto je kefir najzdraviji mlečni proizvod

copyright
Copyright: scdkat.com
Pročitano: 1957 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(3 glasova)

Kefir je fermentisani mlečni proizvod napravljen od kefirnog zrnca koji je nekako uvek manje popularan od na primer jogurta, pavlake i slično. Potiče sa Kavkaza i zbog svojih blagodeti po zdravlje mnogi ga smatraju najzdravijim mlečnim proizvodom, a evo i zašto:

1. Kefir ima više probiotika u sebi nego jogurt - i to čak tri puta više! A probiotici su izuzetno važni za organizam jer sprečavaju rast loših bakterija i jačaju imuni sistem.

2. Jedino kefir sadrži bitan probiotik Lactobacillus kefiri, koji može sprečiti razmnožavanje salmonele i ešerihije koli u organizmu.

3. Samo čaša kefira zadovoljava petinu dnevne potrebe za kalcijumom, a takođe sadrži i vitamin K2 koji je bitan za zdravlje kostiju.

4. Bogat je i sa vitaminom B. Sadrži 14% preporučene dnevne doze vitamina B12, a on omogućava pravilan rad nervnnog sistema.

5. Za kraj - odličan je i izvor proteina. Čak 10,5 grama proteina se može naći u šoljici kefira, pa je u kombinaciji sa ostalim vitaminima i probiotocima pravi eliksir zdravlja koji trebate da uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava