Neobične dijete kroz istoriju

copyright
Copyright: comedycentral.co.uk
Pročitano: 1603 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(2 glasova)

1. Grejemova dijeta

Tokom 1830. godine, presbiterijanac Silvester Grejem došao je na ideju da uvede u upotrebu specijalizovano brašno koje navodno poboljšava rad creva, utiče i na ponašanje kao i seksualni život svakog pojedinca. Njegovi sledbenici praktično su sveli ishranu na hleb pravljen od Grejemovog brašna koji sadrži i odabrano povrće. S obzirom da je Grejem verovao da masturbacija izaziva „slepilo, bolest i smrt", takođe je smatrao da njegova vegetarijanska ishrana može uticati na uzdržavanje od masturbiranja. Dijeta koju je propagirao uglavnom se sastojala od svežeg voća i povrća, od namirnica koje su bogate vlaknima, pri čemu su začini i meso u potpunosti isključeni. Tvrdio je da ukoliko se ljudi budu pridržavali njegove dijete neće imati problema sa nečistim mislima i da će zauzvrat prestati da masturbiraju. Grejem kao plodan pisac i vešt govornik bio je izrazit protivnik „loših navika" tela i uma.

2. Dijeta žvakanja

Godine 1903. Horas Flečer, nepoznati trgovac umetničkim delima u San Francisku, imao je problema sa težinom zbog čega mu je uskraćeno i zdravstveno osiguranje. Vrlo brzo izgubio je 40 kilograma. Njegova tajna? Svaki zalogaj sažvaći 32 puta, a zatim ga ispljuni. Nazvan „The Great Masticator", skovao je frazu: „Priroda će kazniti one koji ne žvaću".

3. Dijeta uz pomoć pantljičare

„Morate da izgubite kilograme da biste obukli omiljenu haljinu? Probajte sa parazitima!" Ovaj neobičan oglas je 1900. godine privukao veliki broj žena obećavajući im da mogu jesti koliko god požele, a da ostanu vitke. Sve što je potrebno nalazilo se u tableti koja je sadržala sanirane larve pantljičare koje nakon unosa tablete praktično obitavaju u digestivnom traktu i vare deo hrane koja je unešena u organizam. Brojni istoričari tvrde da je „dijeta pantljičara" samo urbana legenda.

4. Sirće dijeta

Poznati pesnik Lord Bajron bio je jedan od mnogih koji su imali strah od prekomerne gojaznosti, ali je redak primer za sumnjive navike u ishrani. Duži perid njegova ishrana sastojala se od soda vode i krompira natopljenim sirćetom. Američki lekar Džordž Miler izjavio je kako je Bajron uticao na gladovanje brojnih sledbenika koje je uveravo u dobrobit njegovog načina ishrane.

5. Dijeta uz pomoć cigareta

Krajem 1920. godine, Konstans Talmadž bila je dete sa reklame za novi oblik dijete. Zvezda nemih filmova pojavila se u beskonačnom nizu reklama koje promovišu Laki Strajk dijetu. „Raspoloženi za sladoled? Povucite nekoliko dimova i prestaćete da razmišljate o slatkišima!"

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava