Političari ućutkali devetogodišnju devojčicu

Pročitano: 6154 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Marta Pejn (Martha Payne) iz severne Škotske je pre dva meseca pokrenula svoj lični blog NeverSeconds sa idejom da prikaže javnosti rad kuhinje u osnovnoj školi koju pohađa, odnosno da prikaže kvalitet hrane koja se servira đacima.
Blog koji je mala Marta pokrenula početkom maja ubrzo je postao pravi internet HIT pa je tako zabeležila preko 2 miliona poseta tako da su ubrzo rad blog počeli da prate novine i časopisi kao što su Tajm (Time), Telegraf (Telegraph), Dejli Mejl (Daily Mail), značajan broj sajtova koji se bave ishranom a značajnu podršku je Marta dobila i od, svetski poznatog kuvara, Džejmi Olivera (Jamie Oliver).

Tokom samo dve nedelje Marta je uspela da privuče toliku pažnju da je nekoliko škola u njenom okruženju promenilo svoju politiku u pogledu skolskih kuhinja pa su tako đaci ubrzo na meniju imali neograničene količine salate, voća i hleba što je svo vreme i bila politika škola ali je nekako ta politika zanemarena.

Ubrzo su počele da stižu fotografije školskih kuhinja iz Nemačke, Finske, Španije, Japana, SAD-a, praktično iz celoga sveta koje su slali učenici kao znak podrške Martinom blogu.

Međutim to nije sve. Mala Marta je odlučila da ovu popularnost iskoristi i da posle njenog 19-tog članka (posta), pokrene humanitarnu akciju pod nazivom "Mary`s Meals" koja ima za cilj da prikupi sredstva za rad školskih kuhinja u Africi. Marta je donirala 50 funti koje je dobila od časopisa koji je objavio fotografiju školskog obroka koju je Marta izradila. Do sada, po rečina, Martinog oca, Marta je sakupila preko 2000 funti.

Ali, danas je svemu tome došao kraj!

Ovog popodneva, devetogodišnju Martu (čiji je nik bio "Veg" na blogu koji piše) pozvao je nastavnik tokom časa matematike i odveo u svoju kancelariju gde joj je zabranio da ubuduće nosi fotoaparat u školu zbog velikog pritiska na školu usled učestalih naslova iz novina i medija koji su preuzimali sadržaj sa Martinog bloga.

Marta je naravno bila začuđena, pošto ona samo piše blog, i ona nema nikakve veze sa novinama. Sa žaljenjem je izjavila da će joj nedostajati da sa ostatkom sveta deli svoje fotografije i tekstove na temu ishrane u školama.

Ukoliko želite da date podršku Marti, možete ostaviti komentar u njenon poslednjem članku (postu).

Ukoliko želite da kontaktirate Argyll and Bute Concil koji je doneo odluku da se Marti zabrani nosenje fotoaparata u školu i iznesete Vaše mišljenje to možete učiniti na njihovom sajtu www.argyll-bute.gov.uk

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava