Kratka istorija majčine dušice

copyright
Copyright: www.gourmetgarden.com
Pročitano: 1162 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Hiljadama godina majčina dušica korišćena je kao protivotrov, simbol hrabrosti u bitkama, imala je reputaciju biljke koja isceljuje i štiti. U rimsko doba, ljudi su je koristili pre i posle obroka, verujući da su tako zaštićeni od raznih otrova. Rimski vojnici razmenjivali su grančice majčine dušice u znak poštovanja. Grci i Rimljani spaljivali su snopove ove biljke kako bi pročistili svoje hramove i domove, i tako prizvali hrabrost u onima koji udišu njen miris. Ratnici su je nosili pred polazak u bitke, verujući da će uz pomoć nje sebi obezbediti prelazak u sledeći život ukoliko u boju poginu.

Viktorijanci su verovali da ukoliko naiđu na grančicu majčine dušice u šumi, to znači da su vile igrale celu noć na tom mestu. Takođe, Viktorijanci su koristili ovu biljku protiv infekcija, tako što bi natopili zavoje vodom u kojoj je prokuvana majčina dušica. Sveštenici koji su vekovima bili čuvari znanja u oblasti medicine, koristili su je u svakodnevnoj ishrani verujući u njene isceliteljske moći.

Jedan od hemijskih jedinjenja koji se nalaze u majčinoj dušici je snažan anestetik, poznat je kao timol, a danas je u širokoj upotrebi i nalazi se u tečnostima za ispiranje usta, sredstvima za dezinfekciju ruku...

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava