Nemačka tradicionalna kuhinja - pivo i bele kobasice sa senfom su omiljena kombinacija

copyright
Copyright: seriouseats.com
Pročitano: 3684 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(4 glasova)

Nemačka je jedna od najvećih zemalja u Evropi. Reljef, koji se u Nemačkoj razlikuje od oblasti do oblasti, mnogo je uticao na kuhinju u prošlosti, ali se danas manje od 3% stanovništva bavi poljoprivredom te se većina namirnica uvozi. Najviše se gaje jabuke, kruške, višnje, breskve i grožđe, mada Nemačka nije naročito poznata po proizvodnji vina.

Postoji dosta razlika između kuhinje na severnom, centralnom i južnom delu zemlje. Na severu su popularne čorbe od morskih plodova, kao i čorba od pasulja, centralna Nemačka se odlikuje raznovrsnim hlebovima i žitaricama, a region na granici sa Holandijom je poznat po beloj špargli. Frankfurt, koji se nalazi na jugu zemlje, dom je čuvene kobasice, Wüstchen, a zanimljiv je i obrok nazvan "Nebo i zemlja", u kojem se kombinuju krompir, jabuke, crni luk i slanina. Minhen je posebno poznat po ukusnim belim kobasicama koje se tradicionalno serviraju uz senf.

Nemci su poznati po teškim, obilnim obrocima koji uključuju velike količine mesa i hleba. Krompir je takođe centralna namirnica i popularizovan je jos u XVII veku, a često se jede uz slaninu i pasulj, dok je u nekim oblastima zastupljen i paprikaš sa krompirom i tri vrste mesa. Kao dezert su česte gomboce, valjušci od krompirovog testa punjeni šljivama, ali i nezaobilazna švarcvald torta.

Kada je reč o Nemačkoj, jedna od prvih asocijacija je Oktoberfest - čuveni festival na kojem je svake godine predstavljeno mnogo vrsti piva - nacionalnog pića Nemačke. U Nemačkoj postoji više od 1200 pivara i više od 5000 različitih vrsta piva.

Što se tiče Božića, jedu se medeni kolači različitih oblika uz kuvano vino, dok je tradicionalni božićni obrok pečena guska sa povrćem i valjušcima od krompira.
Nemci najviše vole slatki doručak, pa je tada najzastupljeniji hleb sa džemom uz čaj ili kafu. Večera je mnogo lakša nego doručak i ručak i uglavnom se jedu sendviči sa suhomesnatim proizvodima.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava