Kratka istorija čipsa

Copyright
Copyright: kettlebrand.com
Pročitano: 1790 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(1 Glas)

Čips od krompira prvi put je napravljen 1853. godine u državi Njujork.

Leta te godine, glavni kuvar u jednom restoranu u Saratoga Springsu, Džordž Krum dobio je narudžbinu – pomfrit. Gost je dobio svoju porciju, ali nije bio zadovoljan njome, žaleći se da je krompir predebelo isečen, i tražio je drugu porciju. Krum je isekao tanje komade, ispekao i ponovo poslao narudžbinu u salu za obedovanje. Gost i dalje nije bio zadovoljan. Iznerviran, Krum je krompir isekao tako tanko da ga je bilo nemoguće jesti viljuškom. Gost je bio oduševljen, a jedna od najpopularnijih grickalica na svetu bila je rođena.

Ubrzo, čips je bio na stalnom meniju u tom restoranu, a Krum je vremenom otvorio svoj restoran.

Sve to vreme, krompir se čistio i sekao ručno, a otkriće mehaničke ljuštilice za krompir, dvadesetih godina prošlog veka utrlo je put čipsu ka svetskoj slavi.

Od svog nastanka do 1920. čips je bio specijalitet karakterističan za Novu Englesku, kada je Herman Lej, putujući trgovac sa američkog Juga popularizovao grickalicu sve od Atlante do Tenesija.

Krompir je danas najrasprostranjenija hrana na svetu, posle pirinča, a tanki, slani i hrskavi listići krompira omiljena su američka grickalica.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava