Zašto se javlja mučnina nakon jela?

copyright
Copyright: digitalhealthage.com
Pročitano: 23373 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(4 glasova)

Mučnina se može pripisati različitim uzrocima. Ukoliko je učestala i javlja se neposredno nakon obroka, lista razloga se sužava. Mučnina ne mora biti znak da je u pitanju ozbiljan poremećaj, ali može biti povezana sa problemima žučne kese. Neke od akutnih bolesti mogu uticati na skupljanje ili zadebljanje žučne kese, pa tako utiču na njeno pravilno funkcionisanje.

Gorušica može biti jedan od mogućih razloga zbog kojih se javlja mučnina posle jela. Ona nastaje usled vraćanje želudačnog sadržaja, ili hrane i tečnosti u jednjak. Takođe može usloviti kiseli ukus u ustima, bolove u grlu i kašalj. Namirnice koje mogu izazvati gorušicu su: paradajz, citrusi, masna hrana, luk, čokolada...

Bolesti i trovanja hranom su sve češća pojava. Nastaju najčešće usled nedovoljno kuvane hrane, ali povećan broj bakterija javlja se i ukoliko se hrana na vreme ne odloži u frižider na određenoj temperaturi. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, temperaturu i dijareju. Počinju od 30 minuta do nekoliko dana nakon konzumiranja pokvarene hrane.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava