Nezasluženo loša reputacija krompira

Copyright
Copyright: memphis.styleblueprint.com
Pročitano: 1737 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Jadni krompir, bije ga loš glas, a ovo povrće koje se lako i jeftino proizvodi bio je osnova ishrane milionima ljudi vekovima.

Krompir je krcat vlaknima, hranljivim sastojcima i ugljenim hidratima. Zbog velikog udela ugljenih hidrata, krompir nije preterano popularan među ljudima koji su na dijeti. Međutim, umerena konzumacija ugljenih hidrata neće vam smetati, posebno kada su u pitanju kompleksni ugljeni hidrati, kao u krompiru.

Ovo povrće pripada istoj porodici kao patlidžan, paprika i paradajz, a postoji oko 100 jestivih varijeteta.
Krompir se može pripremati na milion načina - što zavisi od vrste kojoj pripadaju. Npr. crveni krompir ima manje skroba, kremastiju strukturu i nešto je slađi, a najčešće se peče u rerni ili prži. Beli krompir odličan je izbor za pire i za salatu od krompira. Slatki krompir je botanički različit od prve dve navedene vrste, a boja mu varira od bele, preko narandžaste, do ljubičaste. Ova vrsta postala je popularna u poslednjih nekoliko godina, ne samo zbog veoma primamljivog ukusa, već i zbog visokog procenta beta karotena i vitamina A i C.
Krompir je dobar izvor vitamina A i B6, minerala bakra, kalijuma i mangana, kao i vlakana (mada se ona u većini slučajeva nalaze u ljusci).

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava