Iznenađujuće činjenice o bananama

Copyright
Copyright: livestrong.com
Pročitano: 1425 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(4 glasova)

Verovatno niste znali da vas konzumacija banana može učiniti srećnim, ili da vam njen miris može smanjiti apetit... U nastavku slede još neke činjenice koje verovatno niste znali o ovoj divnoj voćki.

  • Banane su odlične ako držite dijetu - banana srednje veličine sadrži 110 kalorija, 30 grama ugljenih hidrata i 3 grama vlakana. Osim toga, banana sadrži vrstu skroba koji ne možete svariti, ali ćete se zbog njega osećati sitim. Ovo bananu čini odličnom užinom pred vežbanje.
  • Banana split je izmišljen 1904 u Pensilvaniji - originalni recept je sadržao tri kugle sladoleda (čokoladu, vanilu i jagodu), bananu podeljenu uzduž, čokoladni sirup, jagode, komadiće ananasa, kikiriki, šlag i maraskino višnje. Ovaj desert sadrži od 530, pa do preko 1000 kalorija po porciji.
  • Banane su bile ukusnije pre 100 godina - vrste banane koje se danas jedu su drugačije od onih koje su jele naše bake i deke. Pređašnja vrsta je bila ukusnija i veća, ali je u periodu od 1920 do 1960 vrsta gljivice uništila zasade banane. Uzgajivači su se stoga okrenuli drugoj vrsti.
  • Bananama preti istrebljenje - stručnjaci tvrde da gljivica koja je u prošlom veku zbrisala jednu vrstu banane, sada preti i današnjoj vrsti. Rešenje može biti razvijanje novih vrsta, što će banane učiniti otpornijim.
  • Banane se lako vare - one ne iritiraju probavni trakt i često se koriste u dijetama. Zbog ovog svog kvaliteta su i jedno od prvih vrsta voća koje se daje bebama kada počnu da jedu čvrstu hranu.
  • Banane popravljaju raspoloženje - mala banana sadrži 27 miligrama magnezijuma, minerala koji popravlja raspoloženje. Manjak magnezijuma u organizmu je povezan sa depresijom, anksioznošću i drugim poremećajima raspoloženja.
Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava