Najbizarnija pića iz Azije

Copyright
Copyright: listverse.com
Pročitano: 1501 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(2 glasova)

Od piva u bojama duge , preko vrste soka pravljenog od kravljeg urina, pa do čaja pravljenog od izmeta pandi, magični azijski kontinent nudi nešto jedinstveno ljubiteljima neobičnih pića.

Japanska pivara Abaširi, koja se nalazi na najsevernijem ostrvu ove države, Hokaidu, poznata je po liniji piva jarkih boja – plave, crvene, zelene i ljubičaste. Koncipirano je tako da predstavlja godišnja doba na ovom ostrvu. Plavo pivo predstavlja zimu, a u njegovoj proizvodnji koristi se voda dobijena topljenjem glečera. Njegova boja potiče od ekstrakta morske trave. Zeleno (prolećno) pivo svoju boju duguje takođe morskoj travi, ali fermentisanoj, crveno se pravi od vrste crvene japanske kruške i predstavlja leto, dok je ljubičasto predstavnik jeseni, a pravi se od ljubičastog krompira.

„Kravlja vodica", prema rečima proizvođača predstavlja zdravu alternativu gaziranim sokovima. U Indiji nije retko mišljenje da kravlji urin i izmet mogu da izleče oboljenja jetre, dijabetes, pa čak i rak, tako da su se proizvođači setili da bi piće spravljeno od urina krave moglo biti veoma traženo. Tvrde, pritom, da proizvod nema miris, niti ukus, početne sirovine. Iako ovo piće nije napravilo veliki proboj na svetskom tržištu, može se pronaći u Italiji.

Kineski profesor An Janši, predavač na Univerzitetu u Sečuanu, patentirao je gajenje zelenog čaja u izmetu pande. Postoje tri klase ovog čaja, a najskuplja košta nešto više od 70.000 dolara po kilogramu.
Pri predstavljanju svog proizvoda, An je ispričao da pande apsorbuju manje od 30% hranljivih sastojaka iz bambusa, dok ostatak završi u izmetu, čineći tako njegov čaj hranljivim i izvrsnim.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava