Povrće – koje treba jesti sirovo, a koje skuvati?

Copyright
Copyright: fitnea.com
Pročitano: 6433 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(3 glasova)

Ako ste se pitali koje povrće treba jesti sirovo, a koje ne, da bi se do maksimuma iskoristile sve hranljive materije, ovo je tekst za vas. Iako lak odgovor ne postoji, pokušali smo da razrešimo neke nedoumice.

Luk treba jesti svež, jer se konzumiranjem kuvanog luka podstiče apetit. Sa druge strane, u termički obrađenom luku postoji hranljiva materija koja se bori protiv upalnih procesa. Ukoliko odlučite da ga skuvate, nemojte to činiti duže od pet minuta.

Brokoli treba jesti svež, jer se kuvanjem gubi enzim koji čisti jetru (isto važi i za kupus, karfiol, kelj i prokelj). Međutim, ako ga i skuvate, izuzetno je zdrav, tako da ovo povrće jedite u što većim količinama.

Cvekla je najbolja sveža, jer gubi više od 30% enzima koji pomažu u funkcionisanju moždanih ćelija.

Pečurke treba konzumirati kuvane, jer se kuvanjem oslobađa veća količina kalijuma.

Crvena paprika, puna vitamina C, najbolje će biti iskorišćena sirova, jer se taj vitamin gubi na visokim temperaturama, a i rastvara se u vodi.

Ako želite da apsorbujete više gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, jedite kuvan spanać. Iako telo može da koristi ove supstance i iz sirovog spanaća, to će se lakše desiti ako je povrće kuvano.

Paradajz je takođe bolji kuvan. Telo bolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza. Likopen je antioksidant vezan za prevenciju raka i nekih hroničnih bolesti.

Šargarepa je dobra i kuvana i sirova. Kada je kuvana, odličan je izbor beta-karotena, a kao sirova sjajan je izvor antioksidanta polifenola i vitamina C koji se gube termičkom obradom.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava