Neobični festivali hrane

copyright
Copyright: pinterest.com
Pročitano: 1250 puta
Kategorija: Događaji
Ocena teksta:
(3 glasova)

Gozba majmuna, rvanje u krompiru, skijanje na lubenici, jurnjava za sirom i gađanje paradajzom su samo neke od neobičnih stvari kojih se organizatori sete kako bi privukli što veći broj ljubitelja hrane. Ovih sedam svetski poznatih festivala pokazuju da hrana često ne služi samo da zasiti stomak, već i da dobro zabavi.

1. "Monkey Buffet" ili "Švedski sto za majmune" je neobičan festival na Tajlandu koji odaje počast upravo - majmunima. Naime, 25.septembra svake godine se u tajlandskoj provinciji Lopburi majmuni časte neograničenom količinom hrane u čuvenom hramu Pra Prang Sam Yot, a cilj festivala je da provuče što više turista.

2. "Barnesville Potato Days" - ovaj festival avgusta svake godine slavi i veliča krompir. Održava se u američkom gradu Barnesvilu koji je poznat po proizvodnji ovog povrća i tu gosti mogu da isprobaju različite recepte i specijalitete od krompira i uživaju u uobičajenim festivalskim aktivnostima. Ono što privlači pažnju je centralni događaj festivala gde se posetioci rvaju u kuvanom krompiru.

3. "Testy fest" - ulaz na festival je dozvoljen samo punoletnima, što ni ne čudi ako uzmemo u obzir da je ceo festival u znaku bikovih testisa. Održava se tokom jula u mestašcetu Rock Creek Lodge u Montani.

4. "Melon fest" - ovaj festival lubenica se održava krajem februara u australijskom gradu Chinchilla i poznat je po tome što učesnici, osim što mogu da degustiraju razne vrste ovog voća, takođe mogu i da se skijaju na lubenicama ili prosto gađaju sa njima po ulici.

5. "RoadKill Grill" je pomalo bizaran festival na kojem posetioci mogu isprobati jela od životinja pronađenih na lokalnim cestama. Održava se svakog 28. septembra u Zapadnoj Virdžiniji i često je predmet kritike raznih udruženja vegetarijanaca.

6. "Cooper's Hill Cheese Rolling" je jedan od najpoznatijih svetskih festivala. Održava se svake godine u Britaniji i tokom festivala posetioci imaju zadatak da na vrhu brda otkotrljaju kolut sira koji je težak minimum četiri kilograma i da ga potom jure i uhvate na podnožju. Ne treba da napominjemo da su povrede poprilično česte.

7. "La tomatina" ili festival paradajza možda i jeste ubedljivo najpoznatiji festival hrane. Održava se poslednje srede u avgustu u španskom gradu Bunol i psoetioci imaju tu slobodu da se gađaju na ulici ovim povrćm. Svake godine se potroši minimum 100 tona paradajza.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava