Saveti za zdraviju pripremu određenih namirnica

copyright
Copyright: udhao.net
Pročitano: 1810 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(4 glasova)

Brokoli

Kineska studija iz 2009. godine pokazala je da brokoli zadrži sve hranljive materije jedino ukoliko se priprema kuvanjem na pari. Najviše vitamina gubi kuvanjem u ključaloj vodi, kao i tokom prženja.

Jagode

Imajući u vidu da je vitamin C posebno osetljiv na svetlost i kiseonik, sečenjem jagoda svi njihovi hranljivi sastojci gotovo da nestaju. Zamrzavanje voća ne utiče na gubitak hranljivih sastojaka, čak se smatra boljom opcijom od kupovine voća koje je još nedozrelo doputovalo sa velike udaljenosti.

Beli luk

Preporuka velikog broja nutricionista je da isečeni beli luk ostavite da odstoji do 10 minuta, kako bi „aktivirao" sva svoja jedinjenja bogata vitaminima.

Pasulj

Pasulj sadrži antioksidanse koji se mogu vezati za određene vitamine i minerale u hrani, ali da bi se to dogodilo neophodno je pasulj potopiti u vodu i ostaviti da prenoći. Pored toga što pomaže da dobijete maksimalnu količinu hranljivih materija kao što su gvožđe i cink, proces potapanja pasulja takođe znači manje posla za vaš digestivni trakt.

Grilovano meso

Nacionalni institut za rak upozorava na potencijalno kancerogene hemikalije: heterociklični amini i policiklični aromatični ugljovodonik koji se formiraju ukoliko se meso peče na previsokoj temperaturi. Zato se savetuje pečenje mesa na optimalnoj temperaturi kako ne bi došlo do oslobađanja navedenih, potencijalno opasnih hemikalija.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava