Izbegnite najčešće greške kod pravljenja pirea od krompira

Copyright
Copyright: lovepotatoes.co.uk
Pročitano: 11829 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(8 glasova)

Ovo jelo deluje veoma jednostavno, svi smo ga jeli više puta nego što možemo da se setimo, mnogi od nas su ga i pravili dosta puta, ali znate i sami da se greške često dešavaju. Te je previše redak, previše gust, pa nije dovoljno gladak, pa ima gromuljice... Znate već šta sve može poći naopako.

U ovom tekstu saznaćete koje su najčešće greške u spravljanju pirea.

Birate pogrešnu vrstu krompira - crveni krompir nikako nije dobar za pire, previše je tvrd, ne kuva se ravnomerno i vaš pire će biti pun grudvica. Zato, kad planirate da pravite krompir pire, koristite samo beli krompir.

Ne sečete krompir na jednake komade - ako krompir pre kuvanja nije sečen na približno jednake komade, neće se ravnomerno skuvati, što će opet rezultovati grudvičastim pireom.

Koristite blender ili mikser za pravljenje pirea - skrob ne voli da se njime previše rukuje, jer će onda postati gust i lepljiv i poprilično neprijatan za jelo. Zato treba koristiti ručnu presu za krompir.

Koristite hladan puter i mleko - ako ove sastojke držite na sobnoj temperaturi pred pripremu jela, bolje će se sjediniti i vaš pire će biti kremastiji i ukusniji.

Dodajete previše tečnosti - svako ima svoj recept za spravljanje pirea, ali nemojte preterivati sa mlekom.

Štedite na puteru - dok sa mlekom ne treba preterivati, malo više putera daće vašem pireu kremastu teksturu u kojoj ćete uživati.

Pravite pire unapred - pire može da se napravi pola sata pred služenje, ali sve preko toga znači da će se ohladiti, zgusnuti i biti neprijatan za jelo. Pire od krompira je najbolje jesti svež, odmah po završetku pravljenja!

 

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava