Prirodni lekovi za kašalj

copyright
Copyright: poemsforkush.files
Pročitano: 15512 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(3 glasova)

Kašalj predstavlja snažno i glasno izbacivanje vazduha i sluzi iz disajnih puteva, brzinom čak 120–160 km na sat. Vazduh pri tome prolazi kroz bronhije i dušnik kao kroz
usku pukotinu i zbog velike brzine sa sobom odnosi i prisutne strane čestice – prašinu i mikroorganizme. U pravo zbog uloge čišćenja disajnog puta od stranih čestica, refleks kašlja neophodan je za život. Međutim, osim odbrambene funkcije, kašalj je i simptom različitih bolesti disajnih organa.

Naročito je učestao u zimskim mesecima kada je redovni pratilac virusnih i bakterijskih infekcija. Za ispravnu terapiju kašlja važno je utvrditi ne samo uzrok nego i njegove osobine: da li je akutni ili hronični, noćni ili dnevni, produktivni ili suvi.

Mešavina od naribanog rena i iste količine meda (po jedna kašičica) deluje preventivno protiv astmatičnih napada. Odlično rastvara i izbacuje šlajm i ublažava nadražaje na kašalj.

Kao i svaka biljka koja sadrži veće količine biljne sluzi, praziluk pomaže kod izbacivanja šlajma iz organa za disanje. U narodnojmedicini koristi se sledeći lek protiv kašlja: praziluk se sitno isecka, sasvim malo prokuva u mleku i ohladi. Doda mu se med, a sastojci dobro istucaju i izmešaju. Dnevno se uzima više supenih kašika na dan.

Ako se crni luk isprži na masti i masa, što je moguće toplija, stavi na grudi (ili se dobro utrlja), smekšava se tvrd, gotovo nerastvorljiv šlajm, a često se sprečava i upala pluća (ili pomaže ukoliko upala postoji). Veoma je korisno je da se ovaj melem kombinuje sa unutrašnjom primenom nekog čaja (ili mešavine) za iskašljavanje.

Čaj od cveta lipe odličan je za izbacivanje šlajma iz disajnih puteva. Višednevna kura ovim čajem, naročito dobro leči bronhijalni katar (nataložen u toku zime), kao i hronični (dugotrajni) kašalj. Svojstvo ovog čaja da izaziva znojenje, posebno je važno kod influence i drugih nazeba. U ovim slučajevima pije se vruć čaj ujutru i uveče, pripremljen tako što se dve čajne kašičice cveta preliju sa pola litra ključale vode, ostave 5–10 minuta i procedi. Čaj se zaslađuje supenom kašikom meda i dosta limunovog soka.

Čaj od koprive je dobro pomoćno sredstvo za eliminisanje prekomerne sluzi iz organa za disanje, koje istovremeno čisti organizam od nagomilanih otrova. Supena kašika suvog lista koprive popari se šoljom ključale vode, ostavi 10 minuta i procedi. Dnevno se konzumiraju
dve šolje nezaslađenog čaja (ujutru i uveče). Ovaj čaj preporuč uje se protiv svih akutnih bolesti
pluća i tada se obilno zaslađuje medom.

Kupka pripremljena od ovsene slame veoma je korisna protiv plućnog šlajma i teškog disanja. Kupka pomaže i protiv telesne nemoći, tuge, apatije, nervne razdražljivosti, koja često prate ova stanja.
Priprema: prvo se skuva čaj tako što se 2 kg slame prelije sa 4 litra vode i kuva oko pola sata. Čaj se procedi i doda vodi za kupanje. Još veći efekat kupke je u kombinaciji sa odvarom od zrna ovsa. Po izlasku iz kupke treba se dobro obrisati, odmah leći u krevet i popiti šolju vrućeg odvara. On će dodatno ugrejati organizam i izazvati lagano znojenje. Posle jednog sata preporučuje se lagana šetnja na vazduhu. Ako se ova terapija redovno primenjuje (više nedelja) i poštuje dijetalni režim predviđen za određenu bolest, tokom vremena
nastupiće znatno poboljšanje, a u nekim slučajevima moguće je i izlečenje.

Odvar od zrna ovsa priprema se tako što se 60 g integralnog zrna kuva u 1,5 litar vode, sve dok ne ispari pola litra tečnosti. Odvar se procedi, zašećeri i popije u toku 24 časa. Odvar od zrna je pored ostalog, izvanredan diuretik, pomaže da se izbace otrovi iz organizma, posebno oni koji se pojavljaju za vreme zaraznih bolesti.

Odvar odmlevene ljute paprike pomaže protiv upale krajnika. Koristi se kao vodica za grgorenje korisna je protiv upale krajnika, paradentoze, kao i lošeg zadaha iz usta koji obično prati ove
bolesti. Odvar se priprema tako što se gram ljute paprike u prahu stavi u četvrt litra ključale vode da vri 5 minuta. Zatim se odvar poklopi, ohladi i koristi po potrebi.

Izvor: stvarukusa.rs

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava