Kako zaustaviti ili ublažiti prehladu?

Copyright
Copyright: ttnewsflash.com
Pročitano: 17633 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(8 glasova)

Grebe vas grlo? Mutna vam je glava? Boli vas svaki mišić? Da, hvata vas "nešto".

Prosečna odrasla osoba se prehladi tri puta godišnje, i te prehlade traju u proseku 9 dana. Ali ne treba da se predate. Kako da zaustavite prehladu pre nego što vas uhvati? Čim osetite prve simptome počnite da pijete vodu ili sok. Unosite što više tečnosti. Ukoliko ostanete hidrirani smanjićete simptome kao što su bolno grlo i zapušen nos.

Grgarajte slanom vodom. Kako biste se izborili sa grebuckavim grlom dodajte pola kašičice soli u čaši tople vode. So izvlači višak vode u tkivu grla, ublažava upalu i čisti sluz. Takođe ispira bakterije i viruse i na taj način zaustavlja ili ublažava prehladu ili grip.

Neka Vam nos bude čist. Koristite nazalni sprej odmah nakon što se pojave prvi simptomi.

Istuširajte se toplom vodom. Topla para će vam otvoriti disajne puteve.

U prva dva sata nakon nakon prvih simptoma posetite apoteku. Konsultujte se sa apotekarom i uzmite neko sredstvo koje če vam otpušiti nos i ublažiti bolove. Izbegavajte OTC lekove (lekovi koji se izdaju bez recepta) za kašalj. Stari dobri med će odraditi dobro posao. A i ukusniji je. Uzmite 1-2 kašičice meda direktno iz tegle, ili ga rastvorite u šolji čaja.

U narednih 6 sati ako možete izbegnite posao. Ljudsko telo bolje može da se bori sa prehladom i virusima ukoliko je odmarno. Ali ako ne možete da izbegnete posao, nije kraj sveta. Potrudite se da držite distancu sa kolegama jer ste prvih par dana najzarazniji. Perite ruke redovno i koristite sredstva za dezinfekciju.

Ne zaboravite da pijete što više tečnosti. Pijte vodu, sokove, čaj, pileću supu. Istraživanja pokazuju da su ipak bakini saveti od pomoći.

Ako vam dosadi da odmarate možete sa baviti lakim aktivnostima, čak i da uradite neke vežbice, samo se potrudite da vam brzina otkucaja bude ispod 100.

Lagana dijeta može pomoći da napunite imuni sistem. Birajte večeru koja sadrži proteine, kao na primer ribu, nemasno meso, braon pirinač, povrće.

Ako vam sutra ne bude bolje, imate jaku glavobolju, povraćate, grlo vas jače boli ili imate slične tegobe obratite se doktoru  jer to ipak nije obična prehlada ili blaži oblik gripa.

Izvor: health.com

Priredio: 
  • 1 Mia Bozic 5. maj, 2014. 12:16:58
    Kako zaustaviti suzenje ociju , takodzer imam i prehladu. Imal za ovo lijek? UNAPRED HVALA.!!

    Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava