Iđirot

copyright
Copyright: maya-ethnobotanicals.com
Pročitano: 2300 puta
Kategorija: Začini
Ocena teksta:
(5 glasova)

Za začinsko bilje iđirot (lat. Acorus calamus) verovatno mnogi nisu ni čuli, iako se već hiljadama godina koristi kao začin i lek širom sveta, a ponajviše na Dalekom istoku i u arapskim zemljama. Upravo Arapi su ga preneli u Evropu u 16. veku.

Iđirot se može naći na močvarnom zemljištu i čini ga stabljika sa cvetnim klipom žućkaste boje i listovi koji dosežu i do jednog metra. U ishrani se koristi ili isečen na komadiće i osušen, ili samleven, i često je deo začinskih mešavina, ređe se koristi samostalno, ponajviše zbog gorkastog ukusa.

U narodu poznat i kao temišvarka, komuš, vodeni božur, izuzetno je dobar za varenje, smiruje nadutost želuca i creva, leči prehladu, kašalj, čireve, žuticu i giht. Posebno je zdrav čaj od iđirota koji pomaže kod infekcija mokraćnog kanala i izbacivanja kamena u bubregu. Pun potencijal svih zdravih sastojaka ostvaruje ako se kombinuje sa medom.

Mnogi tvrde da im žvakanje korena iđirota pomaže u odvikavanju od pušenja, pa isprobajte ovaj metod ako želite da se odviknete od te navike.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava