Artičoka

copyright
Copyright: renaissanceherbs.com.au
Pročitano: 1586 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(3 glasova)

Artičoka ili gardun (lat.Cynara Scolymus) je na našem području nepravedno zapostavljeno povrće poreklom iz Sredozemlja koje se, osim kao hrana, zbog svog specifičnog izgleda i listova ljubičaste ili zelene boje, može se koristiti i kao ukras.

Iako se gaji širom sveta, može se reći da je Artičoka najpopularnija u Grčkoj, na Pirinejskom poluostrvu, u Francuskoj i Izraelu, dok su najveći svetski proizvođači i izvoznici ove biljke Italija i Egipat.

No, osim kao ukras i hrana, artičoka se od davnina koristi i kao lek. Po tradicionalnom verovanju podstiče apetit, leči šećernu bolest i upale unutrašnjih organa, dok je moderna medicina dokazala da lekoviti sastojci ove biljke (ponajviše fitonutrijenti) potpomažu probavu, snižavaju loš holesterol, štite srce i smiruju nadraženo crevo.

Nije loše napomenuti ni to da su artičoke dobar izvor antioksidanasa, deluju kao blag diuretik i bogate su vitaminom C i K, te da sadrže čak 5,4g dijetalnih vlakana na 100 grama. Posebno se preporučuje dijabetičarima.

Naravno, najbolje je konzumirati sveže i termički neobrađeno povrće, ali artičoke je ipak bolje prvo prokuvati u slanoj vodi ili sa malo limunovog soka kako bi se izgubio gorak ukus koji daje taninska kiselina. Pošto potiču iz mediteranskih krajeva, najbolje je pri pripremi jela kombinovati ih sa maslinovim uljem, maslinama, komoračem, ribom, ili ih možete marinirati zajedno sa pečurkama. Artičoke se odlično slažu i sa začinima kao što su bosiljak, origano ili peršun, možete ih dodati u bilo koje italijansko jelo (na primer lazanje).

Zanimljivo je da je po nekim verovanjima artičoka afrodizijak i da pospešuje libido, pa je pre par vekova bila zabranjena ženama.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava