Važnost vitamina C

Copyright
Copyright: foodandnutrition.org
Pročitano: 1462 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(0 glasova)

Većina nas je čula priču o mornarima u srednjem veku, koji su dobijali skorbut, jer nisu jeli dovoljno voća. Voće je u to vreme bilo retkost na tako dugim putovanjima, a avitaminoza koja je proistekla iz nedostatka voća (odnosno nedostatka vitamina C) veoma je škodila mornarima. Oni su imali zdravstvene posledice poput krvarenja desni, rana koje nisu zarastale, ispadanje zuba, a u ekstremnim slučajevima dolazilo je i do smrtnog ishoda. Iz svega navedenog, evidentno je da je vitamin C apsolutno neizostavan kada govorimo o zdravlju.

I mada skorbut danas više nije česta pojava, blag nedostatak vitamina C nije retkost kod velikog broja ljudi, a dugoročni efekti veoma utiču na kvalitet života. Vitamin C je antioksidant, što znači da "čisti" slobodne radikale iz tela, a osim toga igra značajnu ulogu u sintetisanju masnih kiselina. Ukoliko vam nedostaje vitamina C, osećaćete se depresivno, umorno i nemotivisano.


Imajući u vidu kolika je važnost ovog vitamina, treba da se postarate da unosite dovoljne količine ove supstance. Dobar izvor je sok od pomorandže, ali treba piti sveže ceđen, jer vitamin C reaguje sa vazduhom i gubi svoja svojstva ako je izložen kiseoniku. Postoji još mnogo izvora ovog vitamina, poput jagoda, crvene paprike, ribizle, agruma, kivija, ili brokolija, a ako ih budete koristili, možete uživati u benefitima poput popravljenog raspoloženja, manje umora i koži koja blista.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava