Jabukovo sirće - trend koji ne prolazi

Copyright
Copyright: chefronlock.com
Pročitano: 2331 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Trendovi, bilo kada se radi o hrani ili o modi, obično imaju kratak životni vek. Međutim, postoji jedan koji već decenijama ne prolazi. Jabukovo sirće kao sredstvo za mršavljenje.

Tajna dugovečnosti ove priče je nauka - postoje studije koje su potvrdile da jabukovo sirće utiče na apetit. Švedska studija od pre desetak godina pokazala je kako se ljudi osećaju sitim i po nekoliko sati nakon što pojedu hleb uz dodatak 2 kašike jabukovog sirćeta, dok to nije slučaj sa običnim hlebom. Studija je, međutim, bila sprovedena na svega 12 ljudi, pa nije u potpunosti pouzdana.

Druga studija, objavljena 2010, bavila se dvema grupama, jedna je dobijala piće sa sirćetom, druga bez njega (ni jedni ni drugi nisu znali šta piju). Grupa koja je pila piće sa sirćetom imala je do 20% manji nivo šećera u krvi u poređenju sa drugom grupom.

Spekulisano je da sirće nekako usporava pražnjenje stomaka nakon obroka, ili da reaguje sa enzimima u stomaku.
Imajte na umu, međutim, da u mršavljenju učestvuje mnogo faktora i da čak i ako vas jabukovo sirće duže drži sitim, nije ni izbliza toliko hranljivo koliko su to salate i povrće sa kojima se to sirće jede.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava