Ishrana i plodnost kod muškaraca

Copyright
Copyright: mrscavanaughs.com
Pročitano: 1971 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(2 glasova)

Prvo, većina ovih zaključaka nije bazirana na eksperimentima, već su doneseni na osnovu posmatranja svakodnevnog života. Ne zna se sigurno da će usvajanje ovih navika dovesti do veće plodnosti, ali ne škodi pokušati, a i u pitanju su navike u ishrani koje će vam doneti samo dobro.

Prvi važni faktori su godine i telesna masa. Za razliku od žena, muškarci mogu postati roditelji u i kasnijem životnom dobu. Međutim, kvalitet sperme počinje da opada posle 35. godine, a isto važi i u slučajevima kad je muškarac gojazan.

Što se same ishrane tiče, evo nekoliko hranljivih sastojaka na koje treba obratiti posebnu pažnju.
Muškarci koji unose više omega 3 masnih kiselina generalno imaju zdraviju spermu. Dakle, ako planirate porodicu, mudro bi bilo da u svoju ishranu unesete više ribe, orašastih plodova i lanenog semena.

Folati - žene koje hoće da ostanu u drugom stanju, ili već jesu trudne treba da uzimaju suplemente folne kiseline. Ne samo što smanjuje rizik od defekata ploda, već povećava i samu šansu za začeće. Izgeda da važi i u slučaju muškaraca, jer je veći unos folata povezan sa boljim kvalitetom sperme. Najbolji izvor je spanać i drugo tamno zeleno povrće.

Antioksidanti su veoma važni, jer je kvalitet reproduktivnog materijala veoma osetljiv na oksidaciju. Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala koji oksiduju ćelije, time značajno poboljšavajući kvalitet tih ćelija. Voće, povrće, orašasti plodovi, leguminoze najbolji su vam saveznici u ovoj borbi.

Iako druge vrste hranljivih materija drugačije utiču na mušku i žensku plodnost, postoji šema koja odgovara i jednima i drugima - mediteranska dijeta. Prema jednoj studiji, parovi koji žele da dobiju dete, a prešli su na mediteranski način ishrane poboljšali su svoje šanse za oko 40%.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava