Jedna od osnovnih alergijskih reakcija na jabuke su pojava plikova u ustima. Neki proteini u voću i povrću veoma podsećaju na polen koji izaziva alergije kod nekih ljudi. Ovaj sindrom obično se javlja tokom puberteta ili u zrelim godinama. Simptomi zahvataju usta, grlo, uši i usne. Ne postoji lista opštih simptoma jer mogu varirati od svraba do osipa i plikova. Neki od njih uključuju i problem sa disanjem ili bolom u grlu što može zahtevati hitnu medicinsku pomoć.
Dve posebne vrste sezonskih alergija mogu izazvati reakcije na jabuke. Simptome možete sprečiti njihovim kuvanjem ili zagrevanjem.
Peršun potiče iz južne Evrope i sa Mediterana. U upotrebi je više od 7.000 godine zbog čega spada u grupu najstarijih začina. Njegov biohemijski profil spada među najcenjenije. Anelgetik je, pa se zbog svojih aktivnih jedinjenja koristi za ublažavanje bolova. U Jordanu i Maroku, peršun je korišćen za lečenje dijabetesa. Poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima. Sadrži i trepenoide, polifenole, aromatične kiseline i karotenoide koji eleminišu slobodne radikale zbog čega se neretko koristio za detoksikaciju organizma.
Iako većina nas ne brine o svojim kognitivnim sposobnostima u starijem dobu, sada je vreme da počnemo da razmišljamo o tome. U nastavku sledi lista od četiri namirnice koje dokazano pomažu u očuvanju pamćenja na duže staze.
Borovnice - sadrže antioksidant koji poboljšava pamćenje. Prema tromesečnoj studiji sprovedenoj u Americi, ljudi koji su svakodnevno pili sok od borovnice pokazivali su bolje rezultate od svojih parnjaka koji nisu to činili
Bademi - odlična su hrana za mozak, jer sadrže proteinsku komponentu koja čuva kognitnivne funkcije
Crna čokolada - čokolada koja sadrži bar 70% kakao praha sadrži flavanole koji potpomažu dotok krvi do mozga
Zeleni čaj - svi već znamo za blagotvorna dejstva zelenog čaja, ali nije zgoreg ponoviti da je jedna od njegovih mnogobrojnih dobrih osobina to što pozitivno utiče na memoriju.
Nutricionisti su tvrdili da je kofein glavni "zloća" svih gaziranih napitaka. U 2001. godini studija univerziteta u Nebrasci dokazala je da su pojedini ljudi izgubili velike količine kalcijuma usled redovne konzumacije sokova sa visokim sadržajem kofeina. Ipak, drugi su nadoknadili nivo kalcijuma usled konzumiranja mleka. Ono što je sigurno - gazirana pića znatno menjaju gustinu kostiju. Uzrok može biti i fosforna kiselina. Mada, penušava mineralna voda sadrži i malo kalcijuma i magnezijuma, tako da može koristiti zdravlju kostiju.
Smatra se da kesten potiče iz Male Azije i sa Mediterana. Danas najveće poznato drvo kestena nalazi se na Siciliji. Nadzemno drvo čini više velikih stabala koja ispod zemlje imaju zajedničko korenje. Godine 1780. izmeren je obim koji je iznosio 57,9 metara. Glavni element u sastavu kestena je skrob. Izuzetan je kod prehlada i problema sa organima za varenje, kod proširenih vena, kao i za snižavanje krvnog pritiska. Podstiče pravilan rad srca i koristi se za izbacivanje viška vode iz organizma.