Napravite sami domaći puter od kikirikija

copyright
Copyright: wonderopolis.org
Pročitano: 2958 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Kupovni kikiriki od putera (peanut butter) je poprilično skup, teško se nalazi u prodavnicama, a i često je pun soli, šećera, ulja i drugih aditiva. Ako želite da napravite domaći kikiriki puter koji je, ne samo jeftinija, već i zdravija varijanta, pročitajte ovaj recept!

Za početak, ispecite sirov, neslani kikiriki u rerni na oko 160 stepeni. 15-20 minuta je sasvim dovoljno, ali ipak proveravajte na svakih par minuta i izvadite kikiriki iz pećnice čim primetite da je blago porumeneo. Ako se prepeče, biće previše gorak.

Čim se malo prohladi, ubacite kikiriki u blender, zajedno sa kašikom ulja i manjom kašičicom soli (ova mera ide na oko 500g kikirikija). Miksujte u blenderu najjačom snagom sve dok se kikiriki ne pretvori u pastu, a za to će trebati barem 10-15 minuta, tako da budite strpljivi. Ako se nakon ovog vremena kikiriki samo samleo a ipak nije pretvorio u pastu, to znači da seckalica jednostavno nije dovoljno jaka, ali i u tom slučaju probajte da dodate još malo ulja i miksujte još koji minut.

Ekstra savet: ako želite da osetite komadiće kikirikija u puteru, pri miksanju, polovinu ostavite sa strane a drugu polovinu izmiksujte dok ne postane glatka, ili jednostavno iseckajte komadiće kikirikija u gotov puter!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava