Zapušen vam je nos? Najbolji prirodni načini da to rešite.

copyright
Copyright: sxc.hu
Pročitano: 7237 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(4 glasova)

Promene godišnjih doba, prehlade i alergije često doprinose nezgodnim siptomima poput začepljenog nosa i otežanog disanja. Sledi nekoliko saveta kako si možete pomoći bez potrebe za medikamentima.

-Koristite fiziološki rastvor koju možete kupiti u svakoj apoteci. Pre korišćenja dobro izduvajte nos. Pokušajte da ne kijate i zadržite rastvor što duže u nosu, jer mu treba vremena da razgradi sluz i pročisti ga. Fiziološki rastvor je ujedno i puno jeftiniji od sprejeva s morskom soli.

-Pijte zeleni čaj Pomoći će vam da oporavite narušeni imunološki sastav i pročistiti sinuse kada patite od prehlade ili alergija. Zeleni čaj pomaže kod začepljenog nosa jer sadrži antioksidanse koji stimuliraju imunološki sastav. To pomaže olakšavanje simptoma povezanih s prehladom poput začepljenog nosa, povišene temperature ili upaljenog grla. Zeleni čaj sadrži protivupalne hranjive stvari kao što su vitamin C i l-teanin.

-Povećajte vlažnost vazduha Možete si pomoći tako što ćete povećati visinu vlage sa ovlaživačem vazduha kakvih ima u svim boljim centrima za kućnu opremu. Upalite ga prije spavanja kako biste lakše disali tokom noći. Takođe možete deset minuta, dva ili više puta tokom dana, provesti pod vrućim tušem ili napraviti kućni 'inhalator' - napunite posudu s vrućom vodom, stavite glavu iznad nje i pokrijte se peškirom - i pazite da se ne opečete! Para će učiniti čuda za vašu sluznicu.

-Nazalno čišćenje Metoda ispiranja nosa (ind. Jala Neti) pomoću posebne posude s mlakom slanom vodom koristi u ayurvedskoj medicini, a već je godinama rasprostranjena i na zapadu. Posuda podsjeća na rog nosoroga i koristi za pročišćavanje sinusa i nosa. Posudicu za nazalno čišćenje potražite u apoteci.

izvor: magazin.net.hr

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava