Zalivena pita sa mesom

Po meni najbolja, najrumenija i najmirisnija pita sa mesom koju sam ikad probala. Recept je star, prepisan iz mamine sveske još dok sam išla u srednju školu. Probajte i nećete se pokajati.

copyright
Copyright: Ana Lović
Pročitano: 8529 puta
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

500 g tankih kora

300 g mesa (mešanog svinjskog i junećeg)

3 glavice luka

2 dl mineralne vode

2 dl jogurta

1 dl ulja

4 jaja

so

biber

Priprema

Sitno iseckati crni luk i pržiti ga na ulju. Dodati mleveno meso i dobro upržiti. Začiniti solju i biberom. Kore podeliti na 3 dela, a fil na 2 dela. Naizmenično složiti u podmazan pleh (veliki od rerne). Oštrim nožem iseći na manje kocke. Pomešati mineralnu vodu, jogurt i ulje. Ovom mešavinom zaliti pitu. Pažljivo pomalo podizati parčiće da mešavina svuda prodre. Ostaviti malo da se mešavina upije. Mikserom umutiti jaja, pa zaliti pitu. Ponovo kašičicom zadizati slojeve. Možete čak i malo protresti pleh. Pitu peći prvih 10 minuta na 250 stepeni C, a zatim pokriti folijom i peći još 20-25 minuta na 200 stepeni C. Ne mora se pokrivati kada se izvadi iz rerne jer će svakako biti mekana (sa strane i odozdo će biti divno hrskava).

Napomena: Ko ne voli meso može je napraviti sa pečurkama. Potrebno je 400-500 g pečuraka, jer imaju dosta tečnosti tako da prženje traje duže a samim tim i kalo je veće. Neka vas ne buni to što ide tako malo mesa. To je sasvim dovoljno da pita bude ukusna, a da ne bude teška. Naravno možete i povećati količinu mesa do 500 g ako volite da je zasitnija.

Napisao: 
Prethodni recept
Dresing za salatu
Sledeći recept
Šopska salata
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava