Štrudle

Uvek dobra štrudla.

copyright
Copyright: Stojanovic Tatjana
Pročitano: 2000 puta
Kategorija: Hleb, Peciva, Pite...
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Sastojci

1 kg brašna

500 ml mleka

100 g margarina

100 g masti

1 kašičica soli

4 kašike šećera

1 komad kvasca

2 jajeta

Štrudla sa orasima:

200 ml mleka

4 kašike šećera

oko 300 g mlevenih oraha

Štrudla sa jabukama:

1 kg izrendanih jabuka

50 g suvog grođža

4 kašike šećera

Štrudla sa višnjama:

4 kašike marmelade od višnj

200 g višanja

Štrudla sa makom:

200 ml mleka

4 kašike šećera

300 g mlevenog maka

Za premazivanje:

1 jaje

Priprema

Staviti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera da uskisne. U posudu za mešenje sipati ostale sastojke za testo pa dodati uskisli kvasac i umesiti testo. Ostaviti testo na toplom mestu oko 30 minuta. Treba da se udvostruči. Kada je testo naraslo podeliti ga na četiri obge.

Za štrudlu sa orasima: staviti mleko sa šećerom da provri. Onda skloniti sa ringle i umesati orahe. Pisala sam oko 300 g, treba dodavati malo po malo oraha voditi računa da ne bude retko. Razvući testo u krug i premazati filom. Uviti u štrudlu pa staviti u tepsiju u kojoj će se peći.

Za štrudlu sa jabukama: Izrendati jabuke, pomešati ih sa šećerom i suvim grođžem. Testo razviti u krug, ravnomerno poređati fil od jabuka pa uviti u rolat. Prebaciti rolat u tepsiju.

Za štrudlu sa višnjama: Razviti testo, manazati ga marmeladom od višanja i preko poređati višnje. Po želji može se dodati malo šećera, ali ako je marmelada dovoljno slatka nema potrebe. Uviti testo u rolat i prebaciti u tepsiju.

Za štrudlu sa makom: Staviti mleko sa šećerom da provri, zatim skloniti sa vatre i umešati mak, malo po malo, voditi računa da ne bude retko. Razviti testo pa premazati filom. Uviti u rolat pa prebaciti u tepsiju

Umutiti jedno jaje, premazati štrudle pa ih ostaviti 15 minuta da odmore. Za to vreme zagrejati rernu. Staviti štrudle da se peku oko 60 minuta na 180 stepeni.

Napisao: 
Prethodni recept
Praznična pogača
Sledeći recept
Domaći hleb
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava