Kafa torta sa turskim keksom

Turski keks se sve više koristi za pravljenje torti i tako sam se i ja odlučila da napravim tortu sa ovim kesom. Zgodno je jer ne mora da se peče a keks je izuzetnog ukusa i mogu da se prave razne kombinacije. Tako sam i ja napravila kombinaciju turskog keksa, kafe, malina i šlaga. Inače turski keks je sličan našem petit samo što unutra ima čokoladu, što se vidi kroz presek torte.

copyright
Copyright: Snežana Knežević
Pročitano: 2713 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Sastojci

700 g Turskog keksa

390 g Gustav keksa

700 ml + 200 ml kisele pavlake 20% masnoće

150 g prah šećera

200 ml Grčkog jogurta

3 kesice vanilin šećera

5 kesica kafe 2 u 1

3 kašike kakao praha

150 g kokosa

250 g praha za šlag krem sa ukusom slatke pavlake

200 g džema od malina

300 ml mineralne gazirane vode

500 ml slatke pavlake

1/2 bočice ekstrata sa ukusom lešnika

ukrasi jestivi cvetići, zvezdice i srca

Priprema

Potrebna vam je jedna kutija veličine otprilike 30x20 i dubine nekih 6-7 cm, da mogu da stanu u jednom redu 18 komada turskih keksića. Kutiju obložite providnom folijom i to tako da ostavite više folije preko ivica kutije.

I fil: U veću dublju činiju stavite veći deo kisele pavlake, prah šećer, vanilin šećer, grčki jogurt, kakao prah, kafu 2 u 1. Sve ove sastojke žicom umutite u kompaktnu smesu. Dodajte 260 g drobljenog i 130 g mlevenog Gustav keksa. Promešati i dodati kokos i lagano promešajte da se dobije braon krem. Fil podeliti na 4 dela.

II fil: Šlag krem usuti u dublju posudu, sipati mineralnu vodu i umutiti mikserom u gust krem. Šlag podeliti na 5 delova. Od džema od malina odvojite jednu kašiku i stavite u 1/5 šlag krema.

Filovanje: Na dno kutije stavite 18 komada turskog keksa. Premažite ih džemom od malina. Ponovo stavite red turskog keksa. Sada naneti 1/4 braon fila, lepo poravnati i naneti 1/4 šlag krema. Opet staviti 2 reda turskog keksa a između džem od malina. Naneti braon fil i red šlag krema. Ovo ponoviti još 3 puta. Poslednja 2 reda turskog keksa spojite sa 1/5 šlag krema koji ste pomešali sa 1 kašikom džema od malina. Treba da bude 5x2 reda turskog keksa, 4 reda braon fila i 4 reda šlag krema.

Sada onaj deo folije koji je ostao preko kutije prebacite preko torte i pokrite kutiju poklopcem. Odozgo stavite dasku i recimo nešto težine do 2 kg, u mom slučaju je to bio tetrapak od 2l soka. Ovako ostavite do sutradan u frižideru. Sutradan otvorite kutiju i sklonite foliju. Stavite tacnu preko kutije i okrenite tortu. Lagano lupkajući po kutiji rukom odvojite kutiju od torte. Skinite foliju.

Tortu ukrasite umućenom slatkom pavlakom u koju ste dodali 200 ml kisele pavlake i ekstrat od lešnika. Odozgo nabacajte jestive ukrase cvetiće, zvezdice i srdašca. Vratite je u frižider da se dodatno ohladi. Tortu secite na parčiće po želji i poslužite.

Savet: Turski keks nemojte kvasiti. Za fil je potrebno da to bude baš Gustav keks jer on kada se pokvasi daje jednu glatkoću kremu kao da niste stavili keks, dok svi ostali keksi imaju drugačiju konzistenciju kada se pokvase. Slatku pavlaku umutite do pola pa onda dodajte kiselu pavlaku i domutite. Na ovaj način pavlaka se lakše nanosi na tortu i rade ukrasi, pogotovo ako ste koristili slatku pavlaku biljnog porekla. Ako slatka pavlaka nije dovoljno slatka dodajte prah šećer po vašem ukusu. Maline su ukuvane bez šećera i ja sam ih već imala kao deo zimnice a vi možete da upotrebite zamrznute maline koje će te da skuvate po mom receptu "džem od malina bez šećera". Prijatno!

Napisao: 
Prethodni recept
Voćne bonbonice
Sledeći recept
Banana kuglice
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava