Žirafa rolat

Kolač zanimljivog izgleda i ukusa

Žirafa rolat
Copyright: azlitamasammanis.com
Pročitano: 7637 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(10 glasova)

Sastojci

Osnovna smesa

3 žumanceta

15 g šećera

60 ml vode

40 ml ulja

75 g brašna

1 vanilin šećer

Dodatak 1 osnovnoj smesi

3 belanceta

50 g šećera

Par kapi limunovog soka

Dodatak 2 osnovnoj smesi

2 kašičice kakao praha

Pola kašičice čokolade u prahu

1 kašičica mleka

Smesa za šaru

1 belance

2 kašičice šećera

1 kašičica brašna

2 kašike pripremljene osnovne smese

Fil:

100 ml tečnog šlaga

100 g džema od borovnica (ili nekog drugog vama omiljenog)

Priprema

Prvo pripremite osnovnu smesu. Umutite šećer i žumanca, dodajte vodu i ulje i mutite dok ne postane izdašno. Uspite brašno i vanilin šećer i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Odvojite dve kašike ove pripremljene smese sa strane u posebnu posudicu.

Pripemite dodatak 1. Umutite u čvrst sneg 3 belanceta sa malo limuna, pa dodajte šećer i sve mutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Uzmite 1/4 ove smese, odnosno dodatka 1 i dodajte osnovnoj smesi. Postepeno dodavajte po još 1/4 dok ne ubacite i lagano umešate celu smesu, odnosno sneg od belanaca. Ubacite i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopite čokoladu u prahu u malo toplog mleka). Sve dobro izmešajte.

Pripremite smesu za šaru. Umutite belance sa šećerom, dodajte brašno i 2 kašike osnovne smese, koje ste prethodno odvojili sa strane. Sve dobro pomešajte i uspite tu smesu u plastičnu vrećicu, odsecite jedan kraj vrećice da biste uz pomoć ove improvizovane šprice napravili šare.

Šare iscrtajte na papiru za pečenje. Stavite ga u nauljenu tepsiju (sa nacrtanim šarama okrenutim prema dole, pa ponovo premažite uljem preko papira. Napravite bele šare sa vrećicom i smesom, prateći crtež. Pecite iscrtane šare u rerni zagrejanoj na 170C samo 1 minut. Izvadite iz rerne, pa preko pečenih šara prelijte smeđu smesu (koju ste dobili mešajući osnovnu smesu, dodatak1 i dodatak 2).Rernu pojačajte na 190C, pa koru pecite 10 do 15 minuta. Izvadite iz rerne i premestite koru na žicu za hlađenje ili neku tepsiju i ostavite da se u potpunosti ohladi. (Ne skidajte još uvek papir za pečenje).

Dok se kora hladi, pripremite fil. Umutite šlag. Premažite koru sa džemom, pa sa šlagom. Umotavajte rolat i istovremeno lagano odvajajte papir za pečenje sa kore.

Dobijeni rolat umotajte u novi papir za pečenje (da se ne bi odmotao) i stavite u frižider na 4 sata ili najbolje preko noći pre služenja.

Napisao: 
Sledeći recept
Kolač jaje na oko
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava