Čokoladno-kafena sladoled torta

Fenomenalna torta za odrasle!

copyright
Copyright: food52.com
Pročitano: 4937 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(14 glasova)

Sastojci

Kora:

240 g tamne čokolade

6 kašika putera

1 šolja šećera

3 jaja

kašičica vanila ekstrakta

malo soli

1/3 šolje brašna plus jedna dodatna kašika

¼ šolje kako zrna (nije obavezno, zamenite ih orašastim plodovima)

Za sladoled od kafe

2 šolje punomasne pavlake

1 šolja mleka

¼ sitno mlevene kafe

¾ šolje šećera

5 žumanaca

2 kašike likera od kafe

malo soli

Krema od burbona

350 g slatkog kondenzovanog mleka

2 šolje punomasne slatke pavlake

2 kašike burbona

malo soli

Priprema

Za početak napravite biskvit. Uključite rernu da se greje na 170C, a okrugli kalup za torte premažite puterom i prekrijte masnim papirom.

Iseckanu čokoladu i puter stavite da se topi na pari, povremeno mešajte dok se u potpunsti ne otope, a zatim ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.

U posebnoj posudi mikserom mutite šećer, jaja, vanila ekstrakt i so, dok ne dobijete penastu smesu, otprilike tri minute. Otopljenu čokoladu u tankom mlazu sipajte u umućena jaja, neprestano mešajući električnim mikserom. Na kraju, varjačom umešajte brašno i dve kašike kakao zrna ili orašastih plodova po želji.

Pripremljenu smesu uspite u kalup, pospite sa malo iseckanih kako zrna ili orašastih plodova i stavite da se peče 25-30 minuta.

Kad je kora pečena i ohlađena, presecite je po pola, horizontalno, donji deo vratite u okrugli kalup, a gornji deo iskidajte na male komadiće i ostavite sa strane.

Krenite sa pripremom sladoleda od kafe. Mikserom mutite jaja, šećer, liker i mlevenu kafu. Mleko i slatku pavlaku stavite na šporet da se zagrije, ali ne i da prokuva, skinite sa šporeta pa umešajte šolju vuće smese u jaja u tankom sloju, brzo mešajući mikserom da se jaja ne skuvaju.

Nakon toga celu smesu uspite u ostatak mleka i pavlake i sve vratite na šporet, na nisku temperaturu i kuvajte, stalno mešajući, dok se smesa ne zgusne. Ostavite smesu da se u potpunosti ohladi, pa je stavite u mašinu za pravljenje sladoleda ili u zamrzivač. Ako smesu budete hladili u zamrzivaču, svakih 15 minuta je mutite žicom za mućenje. Sladoled ne sme da bude u potpunosti tvrd.

Pomalo tečan sladoled uspite preko ohlađene kore u kalupu, a preko sladoleda poslažite komadiće biskvita pa sve stavite u zamrzivač da se dobro stvrdne dok pripremite drugu kremu.
U posudi mešajte kondenzovano mleko, burbon i malo soli. U posebnoj posudi umutite čvrsti šlag od slatke pavlake i pomešajte sa burbonom i kondenzovanim mlekom.
Pripremljenu kremu premažite preko prve kreme i stavite u zamrzivač preko noći.

Poslužite sa čokoladnim prelivom.

Napisao: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava