• Mandarina

    Mandarina

    Mandarina (lat. citrus reticulata) je citrusno voće poreklom iz Jugoistočne Azije. Neki podaci govore da se u Kini koristila još pre tri hiljade godina, dok je tek u devetnaestom veku preneta u Evropu i Ameriku. Iako vlada mišljenje da je dobila naziv po narandžastoj kori i mesnatom delu koje je iste nijanse, ime je zapravo dobila po narandžastoj boji mandarina - drevnih kineskih javnih službenika. Izuzetno podseća na pomorandžu, s tim što je sitnija i tanje kore pa se lakše guli. Kao i svo drugo citrusno voće, i mandarine su izuzetno bogate vitaminom C, te su najbolji saveznik u borbi protiv gripe tokom hladnih zimskih dana. Takođe, sadrže i sinefrin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi ali i flavanoide koji sprečavaju mnoge vrste raka. Koliko su zdrave za organizam, toliko su dobre i za lepotu, jer zbog svog diuretičkog svojstva smanjuju celulit i podstiču metabolizam, a malo ljudi zna da sok od mandarine mnogo bolje čisti kožu od akni nego mnogo poznatiji sok od limuna. Što se tiče primene u ishrani, mogu se jesti sirove, može se praviti sok od njih, džem, kompot, može se dodavati u salate. Iako su zimsko voće, od njih se može napraviti ukusan sladoled, ili se jednostavno mogu iskoristiti kao dekoracija na voćnom kupu. Zbog svoje specifične arome, poznat je trik da se kora mandarine ostavi pored šporeta, čime se dobije prirodan i aromatičan osveživač prostora.

     271
  • 7 namirnica u borbi protiv prehlade

    7 namirnica u borbi protiv prehlade

    Curenje nosa, bol u grlu, kijanje su jedni od prvih simptoma prehlade iako mogu uključiti i glavobolju i groznicu. Sve prehlade su vrste respiratornih infekcija izazvane sa više od 200 mogućih virusa. Postoje brojne namirnice i hranljive materije koje mogu da igraju korisne uloge u prevenciji ili lečenju.

    1. Sardine - Bogate omega 3 masnim kiselinama, a istraživanja pokazuju da smanjuju rizik od srčanih bolesti i upala. Pored toga, omega 3 masne kiseline jačaju imuni sistem povećanjem funkcionisanja imunih ćelija. Sardine takođe pružaju i druge hranljive materije koje su važne za očuvanje zdravlja.

    2. Žute paprike - Jedan od najboljih izvora vitamina C koji je najvažniji za ublažavanje simptoma prehlade. A posebno je od koristi za jačanje imunog sistema pušača, čiji su respiratorni organi pod dodatnim pritiskom tokom prehlade.

    3. Pečurke - Bogate vitaminom B i antioksidansima. Imaju antivirusne efekte i utiču na povećanu proizvodnju ćelija koje se bore protiv infekcija. Smanjene količine selena su povezane sa rizikom od razvoja težih simptoma gripe, a vitamin B u pečurkama pomaže jačanju imunog sistema.

    4. Alkoholna pića - Da li ste se ikada zapitali da ako se alkohol koristi u sterilizaciji stvari, takođe može da pomogne u borbi protiv infekcija unutar tela? Međutim, alkohol može da prouzrokuje dehidraciju i pogorša simptome posebno u kombinaciji sa određenim lekovima. Premda postoje studije koje pokazuju da umereno konzumiranje alkohola, poput čaše crvenog vina, može biti povezano sa prevencijom prehlade.

    5. Pileća supa - Na najosnovnijem nivou - tople tečnosti važne su za hidrataciju, pomažu oslobađanju nagomilane sluzi i ublažavaju upalu grla. Pileća supa ublažava simptome, posebno kada je u pitanju infekcija gornjeg respiratornog trakta. Poznata kao "bakina supa" čiji recept čine: piletina, lik, krompir, šargarepa, celer, peršun, so i biber.

    6. Citrusi - Jedno od najsnažnijih i najefikasnijih namirnica u borbi za jačanje imunog sistema zbog količine vitamina C koje sadrže.

    7. Đumbir - Verovatno najsvestraniji začin sa najdužom medicinskom istorijom. Pre više od 2.000 godina istočna medicina upotrebljavala je đumbir u sprečavanju brojnih zdravstvenih problema. Čaj od đumbira smatra se najkorisnijim u prvim stadijumima prehlade, a takođe pomaže i protiv mučnine.

     154
  • Najzdravije namirnice za letnje vrućine

    Najzdravije namirnice za letnje vrućine

    Lubenica - sočna i osvežavajuća, neće smao ugasiti žeđ, već će dostaviti vašem organizmu određenu dozu vitamina A, C, kalcijuma i antioksidansa likopena.

    Krompir - posebno pečen, izuzetno je hranljiv. Jedan je od najboljih izvora kalijuma i vlakana.

    Celer - bogat hranljivim materijama, uključujući i antiinflamatirna jedinjenja koja umiruju digestivni trakt. Izuzetan je izvor folne kiseline, vitamina K i C.

    Orasi - Najzdravija vrsta užine jednako koliko i semenke suncokreta. Vitamin E, magnezijum i tiamin nalaze se u ogromnim količinama u ovim ukusnim grickalicama.

    Šampinjoni - bogate vitaminom D, kao i brojnim jedinjenjima koja pokazuju potencijal za jačanje imuniteta.

     166
  • Kivi

    Kivi

    Kivi (lat. Actinidia deliciosa) je drvenasta biljka poreklom iz Južne Kine gde važi za nacionalno voće, a ime je dobilo po istoimenoj ptici. Krase je široki listovi modro-zelene boje, žuti i beli cvetovi i mesnat plod sa crnim semenkama, jajastog oblika, koji se koristi i u ishrani. Pored Kine, raste i u Japanu i u Sibiru. Ovo egzotično voće često nazivaju "super namirnicom" jer sadrži jako visok sadržaj antioksidanasa kao što su vitamin C, vitamin E, selen i karotenoidi (više imaju samo narandže i crno grožđe). Sadrži veliki broj vlakana i nosi u sebi samo 60kcal na sto grama pa se preporučuje u raznim dijetama, naime, "Kivi dijeta" važi za jednu od najrasprostanjenijih na svetu. Postoje četri vrste kivija: Obični kivi, Veliki pegavi kivi, Mali pegavi kivi i Severnoistočni pegavi kivi. Iako kod nas nije tako popularna, u svetu se dosta često priprema i rakija od ovog voća, koja se sprema isto kao i svaka druga rakija, samo što je potrebno dodati dosta kvasa, dok je sok od kivija posebno zdrav. Odlično je sredstvo za izbacivanje peska iz mokraćne bešike, žuči i bubrega. Ovo "super voće" se ne koristi samo u ishrani. Neka istraživanja pokazuju da odlično čisti masnu kožu i otčepljuje pore pa je sve češće glavni sastojak mnogih gelova i maski za lice. Ipak, treba biti oprezan sa ovim voćem jer je, pored jagoda, najčešći uzročnik alergija.

     324
  • Sve što možda niste znali o kikirikiju

    Sve što možda niste znali o kikirikiju

    Iako je poreklo kikirikija Južna Amerika, Indija i Kina proizvedu skoro 2/3 od ukupne količine kikirikija na svetu.

    Kikiriki je iz Južne Amerike stigao u Indiju i Kinu, pa čak i na Mesec! Naime, astronaut Alan B. Šepard poneo sa sobom zrno kikirikija na daleki put.

    Kikiriki pripada porodici graška.

    Bogat je folnom kiselinom, sadrži oko 28 odsto proteina, 50 odsto ulja i 18 odsto ugljenih hidrata.

    Ne sadrži holesterol.

    Sadi se nakon poslednjeg mraza u aprilu ili početkom maja.

    Prosečna farma kikirikija iznosi 100 hektara.

    Cvet kikirikija raste iznad zemlje, zatim odlazi ispod njene površine sve dok ne uzri.

    Ekonomiji Amerike doprinosi i kikiriki sa 4 milijarde dolara svake godine.

    Oko 20 odsto kikirikija koristi se u slatkišima.

     305
Divna voćna poslastica!
Idealne su za doručak. Probajte!
Za sve ljubitelje kima odličan predlog, da ulepšate sebi dan, da iznenadite goste, idealni su za društvo, uz pivo daju savršenu kombinaciju! Idealni za topli doručak ili pak hladno predjelo!
Ukusna tortica...
Čokolada-kikiriki, mmmm....
Ukusna torta.
Strana 1 od 1008