• Harry Eastwood

    Harry Eastwood

    Hari je simpatična i uvek nasmejana britanska kuvarica i spisateljica, poznata po tome što, baš kao i njena koleginica Lorraine Pascale, tvrdi da slatkiši i druge poslastice ne treba nužno da goje.

    Zbog toga se fokusirala na kreiranje maštovitih torti i kolača koji imaju malo kalorija, ali ne gube na sočnosti i ukusu. Publika je prvi put imala prilike da je vidi pred TV kamerama 2007. godine kada je počela da vodi emisiju "Kuvanjem do mršavljenja", a pored toga, napisala je i tri uspešna kuvara koja se bave sličnom tematikom: "Crveni somot i čokoladna pretnja", "Salata za sva godišnja doba" i "Mršava francuska kuhinja". Upravo Francusku smatra svojim drugim domom, pa je trenutno autor i voditelj kulinarske emisije "Moj sladak život u Parizu".

    Hari je uvidela značaj bezglutenskog režima ishrane, pa sve više osmišljava recepte koji ne sadrže gluten, a u videu ispod teksta možete videti njen neobičan recept za sladoled od breske, koji je prava letnja poslastica, ali ne i pretnja po vitku liniju!

     125
  • Šest saveta za zdravije srce

    Šest saveta za zdravije srce

    Čak i u slučaju da trenutno nemate srčanih problema, dobro je povesti računa o ishrani koja će sprečiti da do problema uopšte dođe. Plus, dobre strane poštovanja ovih saveta činiće dobro ne samo srcu.

    Jedite što više povrća i voća - kada govorimo o zdravom srcu, što više voća i povrća to bolje. Povrće i voće su najbolji izvor kalijuma, ključnog minerala za regulisanje srčanih funkcija i krvnog pritiska. Manjak kalijuma, u kombinaciji sa viškom natrijuma iz ishrane uzrokuje visok krvni pritisak i kardiovaskularne probleme. Osim kalijuma, voće i povrće je bogato antioksidantima koji pomažu u rešavanju problema sa LDL holesterolom. Cilj treba da vam bude bar jedan tanjir voća i povrća dnevno (mada, trebalo bi birati zeleno povrće, a ne ono koje je puno skroba).

    Jedite čokoladu - kakao sadrži visoku koncentraciju flavanola (koji se može naći i u bobicama, čaju i crvenom vinu). Ova supstanca poboljšava stanje krvnih sudova, posebno u pogledu elastičnosti. Naravno, da bi ovo imalo efekta, treba birati crnu čokoladu sa visokim postotkom kakao praha, a ne mlečnu ili neku drugu vrstu.

    Birajte zdravije ugljene hidrate - ishrana bogata niskokvalitetnim ugljenim hidratima najštetnija je po srce. Rafinisani ugljeni hidrati povećavaju trigliceride, nivo LDL holesterola i snižavaju nivo HDL holesterola. Žene treba da konzumiraju do 6 kašičica šećera dnevno, a muškarci do 9. Da bi se to postiglo, ograničite unos voćnih sokova, a jedite više voća, jedite više integralnih žitarica i zamenite belo testo i brašno povrćem bogatim skrobom.

    Orašasto voće je prijatelj vašeg srca - bademi, orah, brazilski orah ili bilo koja druga vrsta orašastog voća je nešto što treba da jedete svakog dana, ali u ograničenim količinama. Orašasto voće sadrži magnezijum, vitamin E, zdrave masnoće i vlakna.

    Krećite se svakog dana - vežbanje doslovce ojačava srčani mišić i poboljšava cirkulaciju, snižava krvni pritisak, reguliše nivo šećera u krvi i poboljšava raspoloženje. Ako niste bili aktivni ranije, učinite to postepeno, dok ne stignete do svakodnevne vežbe. Ipak, treba znati da je sedenje veoma loše za srce, čak iako vežbate redovno.

    Rešite se stresa - hronični stres ima direktnu ulogu u slabljenju srčanog mišića. Držanje stresa pod kontrolom je ključno za zdravo srce, a aktivnosti poput pravilog disanja, joge i meditacije mogu vam pomoći da se to dogodi.

     5599
  • Njegoš Kaličanin

    Njegoš Kaličanin

    Prvi put počinje da kuva sa 23 godine. Sve je krenulo u Belgiji, otišao je na 15 dana, a ostao 15 godina.

    Prvi susret sa ugostiteljstvom je bilo pranje sudova, a onda je slučajno morao da pomogne u kuhinji gde je šef odmah prepoznao neotkrivan talenat za koji ni sam Njegoš nije znao. Od tog dana kreće njegov uspon ka "ligi šampiona" svetskog kulinarstva.

    Prvi susret sa vrhunskim kulinarstvom je počeo u restoranu "Karper" u Antverpenu.

    Iskustvo i reputaciju je izgradio radeći u vodećim restoranima koji su dobili najveće moguće priznanje u obliku "Mishelin" zvezdice: "Schone Van Boskoop" * ,"La Cabanne" *, "In De Wulf" *, "Fredsgatan 12" *, "EspaiSucre", "La Paix" *, "t'Zilte" * *, "Escabeche" (Knokke), "Cuinnes 33" * (Knokke), "Hertog Jan" *** (Brugge)

    Tokom prethodnih desetak godina Njegoš je vodio svoj restoran "Brasserie Pastis" i uspešno pokrenuo: "Cafe Canal", "Brasserie Gustav", "Grand Café Hangar 41", "Cafe Zurich", "Restorante Cosmo", "Bistro Deluxe Bicyclette"...

    Svaki dan Njegoš traži nove izazove, testira i usavršava se po najboljim restoranima. To je ono što voli i što ga čini srećnim. Kuva iz ljubavi i kaže da "što više zna, vidi koliko ne zna".

    Radi ovaj posao jer voli da upoznaje nove ljude, nove ukuse, nove gradove i to je ono što ga gura i što mu je važno. Trenutno imamo priliku da ga gledamo kao sudiju u emisiji  "Moja kuhinja moja pravila" na TV B92.

    Izvor: B92.net

     21457
  • Kelj

    Kelj

    Kelj (lat. Brassica oleracea) je lisnato glavičasto povrće koje pripada porodici kupusnjače i po mnogim nutricionistima spada u top deset najzdravijih zimskih namirnica.

    Smatra se da su kelj kakav sada poznajemo prvi put posebnom selekcijom još u 18.veku stvorili belgijski povrtari te da se odatle proširio na ostatak kontinenta, ali se danas ipak najviše uzgaja u Aziji, pa tek onda na Mediteranu i u Severnoj Evropi.

    Za kelj se smatra i to da je "kralj kalcijuma" jer sadrži čak 72 mg ovog minerala, te je izuzetno zdrav za kosti, no pored kalcijuma sadrži i zavidne količine karotenoida, moćnih antioksidanasa koji štite od raka, pa neke studije pokazuju da se redovnim konzumiranjem kelja može znatno smanjiti opasnost od dobijanja raka debelog creva. Još jedna blagodet kelja je vitamin A koji je dragocen za normalnu funkciju reproduktivnih organa ali i čuva od raznih dementivnih bolesti i katarakte. Što je tamniji kelj, više ima karotena i vitamina u sebi.

    Zanimljivo je da sto grama kelja sadrži samo tridesetak kalorija, ali zato obiluje biljnim vlaknima pa je i odličan saveznik u borbi protiv kilograma.
    Postoji nekoliko vrsti kelja, a najrasprostranjeniji su kelj glavičar, kelj pupčar (prokelj), kineski kelj i lišćar.

    Ovo izuzetno zdravo povrće možete kuvati u vodi, na pari, dinstati, pržiti, dodati raznim čorbama ili koristiti samostalno kao salatu sa dodatkom malo limuna i začina. Listove možete puniti mesom, pirinčem i drugim povrćem ili pak sledeći put kad pravite sarme, umesto lista kupusa koristite listove kelja.

     287
  • Ananas

    Ananas

    Ananas (lat. Ananas comosus) je zeljasta višegodišnja biljka poreklom iz Južne Amerike, tačnije iz Brazila i Paragvaja, odakle je preneta na Karibe gde ju je otkrio Kolumbo i doneo u Evropu. Danas se u ishrani koristi njen mesnat plod žućkaste boje koji je izuzetno aromatičan i slatkast, pa nije ni čudo što su Južnoamerički Indijanci ovo voće nazvali Anananas Cosmosus, što znači "izvrsno mirisno voće". Zbog svog sastojka bromelaina (sličan je pepsinu). spada među najzdravije voćke na svetu. Naime, to je spoj tri enzima koji pospešuju prokrvljenost, snižavaju krvni pritisak i ublažuju upale. Ananas se najviše preporučuje ženskoj populaciji jer upravo zbog bromelina eliminiše celulit i pospešuje mršavljenje. Pored ovog moćnog enzima, sadrži i zavidan nivo vitamina C i drugih minerala - čak 16, najviše magnezijuma, joda, fosfora, kalijuma, kalcijuma... Neke od najrasprostranjenijih vrsti su Cayenne, Queen i Spanish. U ishrani se odlično kombinuje sa ostalim egzotičnim voćem pa od njega možete napraviti ukusnu tropsku salatu, a u nekim zemljama se od njega pravi i ukusan preliv za razne vrste mesa i plodove mora, pogotovo rakove, tunu i losos. Zbog slatkog ukusa i aromatičnih svojstava često se koristi i u raznim tortama i kolačima. Naravno, svi ljubitelji dobrih koktela znaju da je ananas, pored ruma i kokosa, nezaobilazni sastojak čuvene Pina Collade.

     380
Ko voli kada je zimnica samo malo ljuta, ovo je idealno za njega.
Ne morate biti lovac da biste voleli ovu salatu, probajte kako je ukusna.
Predlog za predjelo.
Po bakinom receptu...
Odličan kompot.
Glavno jelo ili toplo predjelo.
Strana 1 od 1014