• Nekoliko saveta za prženje ribe

    Nekoliko saveta za prženje ribe

    Kada je riba savršeno ispržena – postaje neprozirna, a korica hrskava. Ipak, za pripremu i prženje ribe potrebno je iskustvo. Najteža stvar je proceniti vreme kako ne biste preterali sa prženjem.

    Pored toliko vrsta ribe na raspolaganju, najbolje za prženje su: pastrmka, bakalar, brancin, oslić, šaran... Losos i tuna su, recimo, pune masti i bolje je pripremati ih na roštilju.

    Tokom pripreme, pored brašna i prezli napravite i dodatni premaz koji će doprineti teksturi i ukusu.

    Za prženje koristite tiganje u koijma se toplota raspoređuje ravnomerno. U tiganj dodajte nekoliko kašika biljnog ulja i dobro ga zagrejte. Posuda u kojoj pržite mora biti potpuno obložena uljem, ali ne toliko da riba pluta u njoj. Zagrevajte sve dok ulje ne počne olako da klizi po tiganju. Čim položite ribu u tiganj, lagano podvucite spatulu ispod kako se ne bi zalepila.

    Pržite tri do četiri minuta sa jedne strane, a zatim je lagano prebacite. Koristite široke špatule i budite pažljivi kako se riba ne bi „raspala“ prilikom okretanja.

     137
  • Saveti za otvorene police u kuhinji

    Saveti za otvorene police u kuhinji

    Otvorene police u kuhinji su mesta za stvari koje često koristite, tako da nemaju priliku da skupljaju prašinu. Bonud – skladištenje stvari na otvorenim prostorima je ušteda u vremenu prilikom ređanja posuđa nakon pranja i sušenja!

    Izbegavajte odlaganje plastike, posebno ako je reč o posuđu koje ređe koristite. Veoma brzo se stvara mastan sloj usled spoja vodene pare i prašine tokom kuvanja, pa je čišćenje prava muka!

    Testeninu, orahe, brašno, musli, začini – sve to možete čuvati u staklenim ili keramičkim posudama kako bi vam bili nadohvat ruke.

    Stvari koje koristite manje sortirajte na višim policama, dok stvari koje koristite češće treba da vam budu lako dostupne i da se nađu na nižim policama.

    Ne zatrpavajte police inače će vam kuhinja izgledati neuredno. Osvežite prostor na njima dodavanjem ukrasnih predmeta ili setova šolja, keramičkog posuđa...

     88
  • Čišćenje masnih naslaga u kuhinji može biti lako!

    Čišćenje masnih naslaga u kuhinji može biti lako!

    Odstojale mrlje od masti ili ulja teže se uklanjaju, a da ne dođe do razmazivanja. Evo nekoliko saveta za to kako očistiti šporet ili radnu površinu u kuhinji od masnih naslaga, ostataka hrane i slično...

    Čistu, suvu krpu umočite u sirće i njom brišite radnu površinu. Isperite tkaninu toplom vodom i još jednom pređite preko lepljivih delova kako biste ih u potpunosti uklonili.

    Uljem protiv ulja! Očvrsli, lepljivi slojevi biljnih ulja pomešanih sa prašinom su noćna mora svake domaćice. Ulje ima sposobnost da omekša i zapravo nije toliko teško ukloniti pomenute mrlje. Sve što vam je potrebno – 75 g sode bikarbone rastvorene u 1 l tople vode i čišćenje može da počne!

     336
  • Pravilno pranje zelenog lisnatog povrća

    Pravilno pranje zelenog lisnatog povrća

    Prva i osnovna stvar – uverite se da je sudopera u potpunosti čista. Napunite je hladnom vodom. Potopite povrće u vodu i blago trljajte prstima preko listova. Ukoliko je voda tokom pranja postala isuviše prljava, postupak ponovite bar dva puta. Nakon toga, povrće položite na čistu krpu kako bi se što pre osušilo. Na ovaj način ćete ukloniti svu nagomilanu prljavštinu brzo i lako.

     165
  • Zbog ovih stvari vaša kuhinja izgleda neuredno

    Zbog ovih stvari vaša kuhinja izgleda neuredno

    Previše stvari na pultovima ili policama je veliko NE. Nije važno da li ste poređali nekoliko malih uređaja ili dekorativnih predmeta – bitno je kako će se uklopiti u prostor.

    Frižider nije umetnička galerija. Ako je prepun magneta, fotografija, poruka, papira sa receptima – stvara privid dodatnog nereda. Umesto toga, razmislite o plutanoj tabli na koju ćete kačiti sve ostale sitnice koje su suvišne na vašem frižideru.

    Sve sitnice koja vam bespotrebno zauzimaju prostor širom kuhinje poput – otvarača za vino, cediljki, podmetača i slično – odložite u fioku namenjenu isključivo ovakvim i sličnim potrepštinama.

     277
Veoma je ukusna i topla i hladna.
Osvežavajuće....
Mmmm...
Zdravo i ukusno.
Odlična kombinacija...
Jako ukusan kolač...
Strana 1 od 1168