Amarant (lat. Amarantus retroflexus) je pomalo zapostavljena žitarica poreklom iz Perua, po sastavu najsličnija kinoi. Koristili su je još drevni Asteci, a danas se najviše uzgaja i koristi u Indiji,…
Kako Njujork Tajms izveštava, uzgajivači jabuka pokušali su da stvore novu sortu savršenog ukusa i u tome su uspeli. Naime, još 2014. godine Univerzitet u Vašingtonu nasumično je odabrao 24…
Za začinsko bilje iđirot (lat. Acorus calamus) verovatno mnogi nisu ni čuli, iako se već hiljadama godina koristi kao začin i lek širom sveta, a ponajviše na Dalekom istoku i…
Grašak (lat. Pisum sativum) je zeljasto povrće iz porodice mahunarki koje često mnogi brkaju sa sličnim bobom. Koristio se još pre sedam milenijuma u staroj Grčkoj i južnim delovima Rusije,…
Bob (lat. Vicia faba) je mahunasto povrće vrlo slično pasulju, uglavnom zelene ili tamnije, braon boje. U ishrani se može upotrebljavati ili suvo zrno, ili sveže u vidu boranije. Zanimljivo…
Radič (lat. Cichorium intybus), poznat i kao crvena cikorija, je neobično povrće iz porodice Aseraceae i krase ga listovi lepe crveno-ljubičaste nijanse. Koristili su ga još Stari Egipćani i Rimljani,…
Strana 2 od 19